Artiest in huis - Dafne Maes & Danaë Bosman

zaterdag, 6 februari, 2016 - 10:00 tot maandag, 8 februari, 2016 - 22:00

Choreografen/dansers Dafne Maes en Danaë Bosman komen in Destelheide repeteren aan hun nieuwe kindervoorstelling Choco of Kaas? (6+), over alle keuzes die kinderen tegenwoordig moeten maken.

Kies ik een orka of een goudvis in mijn opblaasbaar zwembad?

Wil ik achterwaartse koprol kunnen, vleugels hebben, naar de maan gaan, uitvinder worden of wil ik wat een ander wil?

Wie mag ik allemaal uitnodigen op mijn verjaardagsfeest?

Moet ik eerst een boterham met kaas eten voor ik een boterham met choco eet? En als ik mijn boke met choco heb gekregen, heb ik dan toch niet liever wat meer tijd op mijn Ipad?

"Het thema ‘kiezen-willen-mogen-krijgen-hebben’ willen we onderzoeken via een choreografisch proces waarbij we voortdurend geconfronteerd worden met het maken van keuzes. Hierbij willen we zowel het fysieke onderzoek met elkaar aangaan. Klemmen, trekken, wisselen, herhalen, doorzetten zijn werkwoorden die ons hierbij inspireren. Daarnaast willen we ook onderzoek doen door te spelen met het thema in relatie tot diverse objecten waarin de objecten een keuze-willen-mogen-krijgen-hebben-complex worden."

Een eerste try-out gaat door op woensdag 10 februari 2016 om 15u op het Krokusfestival in CCHasselt.

Dafne Maes (°1984) studeerde in 2005 af als danseres aan het Koninklijk Conservatorium afdeling dans (Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen). Ze werkte met verschillende choreografen o.a. Ann Van den Broek (WArd/waRD), Iris Bouche, Marc Vanrunxt… In juni 2008 behaalde ze een Master Culturele Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

Voor haar masterscriptie onderzocht ze ‘Danseducatie in het secundair onderwijs in Vlaanderen’. In juni 2012 vervolledigde ze haar studie aan de Specifieke Lerarenopleiding Dans aan het Koninklijk Conservatorium Artesis  Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Tijdens en na haar opleiding(en) was ze actief in verschillende dansprojecten van o.a. Ann Van den Broek/WArd/waRD (FF+REW 60:00, Zapitude), Thomas Steyaert (Privaat Domein), Filip Van Huffel/ Retina Dance Company (RAUW, Castling), Paul Wenninger (CC Cushion) , Randi De Vlieghe (Solar City samen met Johan De Smet en Sioen voor Kopergietery en Blauwe Storm onder Moldavië in coproductie met Fabuleus), Goele Van Dijck/Nat Gras (Pommeliere ism Pantalone), Alexandra Meijer/keskiespace (Museuhm, Thee Invite). 

Daarnaast organiseert ze als danseducatief medewerker voor verschillende organisaties  (Mooss, HETPALEIS, Ultima Vez/Wim Vandekeybus en Rosas/Anne Teresa de Keersmaeker) inleidingen, nabesprekingen, (dans)workshops en choreografische projecten met/voor het onderwijs, de culturele sector en jeugdwerk. Als dansdocent is ze aan de slag in het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Als choreograaf werkt ze gedurende enkele jaren samen met Compagnie Arlekino (Dansstudio Arlekino) waar ze met haar choreografie ‘discours/parcours’ in 2011 -2012 ambassadeur voor hedendaagse amateurdans in Vlaanderen werd.

Vanaf januari 2010 tot december 2012 verrichtte ze onderzoek naar een competentieprofiel voor danseducatieve begeleiders en creatieve leermethodieken voor danseducatie aan het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen in samenwerking met verschillende partners (Departement Cultuur, Departement Onderwijs, Vrije Universiteit Brussel, Retina Dance Company, Vlaams Theater instituut, CANON Cultuurcel, Wisper en de Veerman). In het kader van haar onderzoek ontwierp ze de danseducatieve website www.dansendansen.be

Danaé Bosman (°1991) studeerde in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, afdeling hedendaagse dans. Tijdens deze opleiding werkte ze samen met Filip Van Huffel, Iris Bouche en dansers van Sidi Larbi Cherkaoui.

In maart 2012 danste ze in een voorstelling van HETPALEIS; ‘ZOO doen ze de dingen’ van choreograaf Randi De Vlieghe. In november 2012 maakte ze deel uit van de compagnie BodyTalker in het nieuwe project ‘Blauwdruk’ van Juliane von Crailsheim.

Van 2012 tot 2013 werkte ze als assistente bij Andros Zins-Browne in de productie ‘Welcome to the jungle’, gespeeld door kinderen in samenwerking met wpZimmer.In 2014 studeerde ze af aan de Lerarenopleiding Dans van het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

Momenteel danst ze als freelancer bij Theater Tol. Ze werkt ook samen met Sylvie Huysman voor de voorstelling ‘Wollebol’ (3+) en ze speelt mee in de theatervoorstelling ‘Antigone’ (14+) van Tg Elektra. In september en oktober 2015 danste ze in het HETPALEIS 'ZOO doen ze de dingen' van Randi De Vlieghe.

Sinds 2009 geeft ze dansles waaronder dansinitiatie, jongensdans en hedendaagse dans aan kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar oud in MA’GO, Academie voor muziek, word en dans in Antwerpen.