Artiest in huis - Jenny Ambukiyenyi Onya

maandag, 2 november, 2015 - 10:00 tot woensdag, 4 november, 2015 - 22:00

Dit najaar hebben wij weer nieuw Brussels talent in huis, namelijk Jenny Ambukiyenyi Onya. Zij zal in residentie komen bij ons met haar hiphop dansvoorstelling ‘Elikya Na Ngai’. Wij kennen haar al van het dansproject met Puzzel B (i.s.m. Zinnema) dat we vorig najaar organiseerden en zijn dan ook erg nieuwsgierig naar haar verhaal!

Dag Jenny, waarom kom je met je nieuwe voorstelling in Destelheide repeteren?

Jenny Ambukiyenyi Onya: “Ik was voor het eerst in Destelheide met Puzzel B, de danstheatervoorstelling die Cindy Claes samen met enkele acteurs en dansers maakte. Met dat project wonnen we de Prijs Roger Van de Voorde in Zinnema, waardoor we een week in Destelheide konden werken en workshops aangeboden kregen met choreografen. Tijdens die week werkten we ook aan eigen trajecten. Met een idee dat ik toen ontwikkelde, won ik een prijs op de 1000 Pieces Puzzel-wedstrijd van Zinnema. Dit gaf me de mogelijkheid om het project verder te ontwikkelen en daarvoor kom ik met mijn crew, bestaande uit vijftien jonge acteurs, dansers en zangers graag op residentie in Destelheide.”

Waarover gaat Elikya Na Ngai’?

“Mijn voorstelling handelt over vrouwenmisbruik in Congo. Het verhaal gaat over de vijftienjarige Rachel die met haar ouders en kleine broer in een regio woont met veel problemen. Op een nacht wordt haar leven helemaal omgegooid doordat er soldaten het dorp binnenvallen en haar meenemen naar een detentiekamp in Oost-Congo. Daar komt ze in contact met andere vrouwelijke gevangenen en seksslavinnen.”

Hoe zou je jouw eigen stijl omschrijven?

“In mijn voorstelling zullen dans en theater elkaar beïnvloeden. Ik wil zeker met enkele urban dance-stijlen werken zoals dance hall, Afrikaanse dans en krump. De jongeren waarmee ik werk zijn niet per se professioneel met dans bezig, maar moeten wel zin hebben om het verhaal te vertellen via beweging. In mijn eerder creaties binnen dansscholen en andere zijprojecten probeerde ik ook steeds verhalen te vertellen via dans. Door de ontmoeting met Cindy Claes van Puzzel B leerde ik de stijl hiphoptheater kennen. In Europa is dit nog niet zo bekend, maar in Amerika wel. Er is in Brussel veel hedendaagse dans en theater, maar ook hiphoptheater zou meer aandacht mogen krijgen als medium om verhalen te vertellen. Bovendien staat urban dance dichter bij een jong publiek in een grootstad zoals Brussel.”

Geef je met jouw project ook een stem aan jongeren?

“Dat denk ik wel. Eén van mijn danseressen vertelde me dat ze nooit had gedacht dat ze zoveel zou kunnen overbrengen, enkel met beweging. In ons domein zijn er heel wat vaardigheden, zowel artistiek als technisch, die we nog verder kunnen ontwikkelen om deze discipline te kunnen professionaliseren. Ik vind het jammer dat er nog altijd het beeld bestaat dat hiphop een nonchalante dansvorm is met een hoog je m’en fou-gehalte, want er is tegenwoordig zoveel meer.”

Heb je na dit project nog toekomstplannen?

“Ik wil vooral afwachten wat het eindresultaat zal zijn, want dit is nog maar mijn eerste grote professionele voorstelling. Alleszins hoop ik om internationaal te kunnen toeren. Misschien opent dit project heel wat deuren en kunnen er nieuwe voorstellingen uit voortgroeien.”

Heb je nog een gouden raad voor jongeren die ook artistieke ambities hebben en een stap verder willen zetten dan enkel dansen thuis of in een club?

“Wat ik het meest onthou van het proces tot nu toe, is dat je durf moet hebben. Er zijn heel wat organisaties in België die jongeren willen steunen in hun projecten. Meestal zijn jonge makers wat onzeker of hebben ze schrik dat er niet naar hen geluisterd zal worden. Het is vooral belangrijk dat je goed je noden naar voor kan schuiven en dat je durft te polsen wie er interesse heeft om jouw idee te ondersteunen. Het is alleszins beter om te proberen dan achteraf spijt te hebben!”

Eline Leonard

Ben je zelf danser of acteur en lijkt dit project op je lijf geschreven? Bekijk dan zeker de audities!