Artiest in huis - Alexander Vantournhout

Caprices is een fysieke interpretatie van de muziek van Salvatore Sciarrino, die even moeilijk tot een goed einde te brengen is als de Caprices van vioolvirtuoos Paganini. Alexander Vantournhout is niet alleen geniaal met rad, hij is ook een danser… die zal doen ‘zingen in de regen’. In deze wonderbaarlijke demonstratie van kracht en subtiliteit timmert hij, alsof het niets is, aan zijn voorstelling zoals Bach zijn fuga’s componeerde. Hij schakelt bliksemsnel over van extreme uitbundigheid tot ironisch minimalisme. Mis deze voorbijflitsende meteoriet niet.

Alexander Vantournhout studeerde ‘enkel rad’ aan ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque). Deze discipline stond in zijn kinderschoenen, wat Alexander de mogelijkheid gaf de discipline zelf te verkennen en zijn eigen stijl te ontwikkelen. Daarna vervolmaakte hij zich in de Performing Arts Research and Training Studios (PARTS), de school van Anne Teresa de Keersmaeker waar hedendaagse dans gedoceerd wordt.

Lees hier het interview met Alexander Vantournhout! 

…. Snerpend vioolspel vult de ruimte. Vantournhout komt op met zijn rad. Er volgt een verkenning tussen de danser en zijn partner: het rad. Ze stoten elkaar af, trekken elkaar onder de klanken van een bepalende soundscape die bijwijlen door merg en been gaan. De ene keer ingetogen en suggestief, de andere keer agressief, maar steeds virtuoos leveren de danser en het rad een existentieel gevecht over fysieke kwetsbaarheid en emotionele eenzaamheid. Tuur Stevens, etcetera (Juni)