Artiest in huis - Bert & Fred

Sommige koppels ruziën luidkeels roepend, andere gooien met het servies maar we houden ons hart vast hoe het er thuis aan toe gaat bij Bert & Fred. Messenwerpen, hamerslingeren? Wie hun performance ziet vreest het ergste. Zo omschreef Liv Laveyne (De Morgen) het project waar Bert & Fred, een beloftevol Vlaams circuskoppel, mee afstudeerden. Na een zeer gevarieerd traject langs straattheaterfestivals, gala’s, dinershows, samengestelde programma’s en gerenommeerde internationale circusfestivals, waar ze tal van prijzen in ontvangst mochten nemen, werd het verlangen om een eigen voorstelling te creëren alsmaar sterker.

Begin dit jaar zijn ze van start gegaan met de creatie van een nieuwe hedendaagse circusvoorstelling, met een richttijd van om en bij het uur. Bert & Fred specialiseerden zich in Washington Trapeze, maar tonen in deze voorstelling eveneens acrobatische stoelen, roue Cyr, sangles, zweep, slap touw en tal van komische reprises. Om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken, wordt het gebruik van taal tot het minimum beperkt, maar zullen beelden des al niet te min het verhaal overbrengen. Humor, hoogstaande acrobatie en “gevaarlijke stunts” zullen daarbij aan de basis liggen.

Bert & Fred, de namen van de personages op podium, niet toevallig ook hun echte namen, geven al aan dat we ze brengen echt is. Puur. Maar al te vaak worden, in zowel het traditionele als het hedendaagse circus, van de “trucjes” een act gemaakt, gecamoufleerd door enkele dansbewegingen en overgoten met een leuk muziekje, of krijgen objecten een andere oorsprong. De circusdisciplines komen met andere woorden in functie te staan van het verhaal. De puurheid wordt daarbij volledig weggenomen, terwijl dit juist het interessantste is!

Want circus en de “trucs” op zich, zijn al meer dan straf genoeg!

Concept & Artists: Bert Loenders & Frederique Snoeks

Outside eye / coach : Bram Dobbeleare

Technician: Rinus Samyn