Artiest in huis - Untamed Productions - Homo Urbanus

maandag, 1 december, 2014 - 10:00 tot zondag, 14 december, 2014 - 16:00

"Vanuit een oerbos van beton rijst er een nieuwe soort mens op: de Homo Urbanus. In tegenstelling tot de gangbare “normale” mens, hebben zij hun eigen bewegingstaal en hun eigen codes ontwikkeld. Zij zijn niet in staat om te overleven in een natuurlijke omgeving en veranderen deze dan ook naar hun eigen comfort. Ook zij kunnen zich voortplanten, maar door het heersende individualistische gedachtegoed in onze hedendaagse samenleving, verdwijnt langzamerhand het natuurlijke instinct om zorg te dragen voor de nakomeling. Een cyborg, een organische robot, die volledig afhankelijk is van bepaalde machinerie: dat is de Homo Urbanus."

"Om al deze ontwikkelingen en de vragen die dit opwerpt om te zetten, blijkt de taal van de urban Dans de voortreffelijkste. Urban dans evolueerde sinds de jaren 60 zodanig veel - zowel in techniek als in ontwikkeling van diverse stijlen - dat zij gemakkelijk met de snelheid van vandaag en de hiermee gepaarde veranderingen kunnen gelinkt worden. Locking, popping, breakdance en krumping zijn maar enkele “ingrediënten” en hebben nog eindeloze variaties en mogelijkheden."

"In Homo Urbanus zullen wij gebruik maken van videoprojectie en lichteffecten om de veelheid aan informatie te verbeelden die ons direct en indirect op eenzelfde moment bereikt. Hoe verdelen wij onze blik en focus op diverse doelen tegelijkertijd? Wij krijgen de indruk alles onder controle te hebben, terwijl in werkelijkheid de media de informatie filtert en bepaalt hoe en welke informatie ons bereikt. Zij hebben de touwtjes in handen: wij worden tot pop herleidt. Daarnaast zullen wij ons ook bedienen van live overdracht van beelden door camera’s te bevestigen aan de performers. Op die manier kan de toeschouwer zich verplaatsen in het standpunt van de performer, die op zijn beurt de camera en opname manipuleert en zo kan wisselen tussen de positie van aanvaller en die van slachtoffer."

Untamed Productions is het gezelschap rond de Braziliaans-Brusselse choreograaf Ricardo Ambrozio. Hij danst bij Ultima Vez/Wim Vandekeybus en presenteert ook werk in onze najaarsexpo Out of Balance (oktober 2014-januari 2015).

Website