De Propere Fanfare van de Vieze Gasten

De Vieze Gasten hebben een sociaalartistiek project in de wijk de Brugse Poort in Gent en zorgen daar voor diverse culturele projecten met de buurtbewoners. De Propere Fanfare is er daar eentje van. Vergeet al wat u zich tot nu toe voorstelde bij het woord 'fanfare', want hier komt 'De Propere'. Sinds enkele jaren kleurt deze vrij ongeregelde bende 'niet-muzikanten' de straten van Brugse Poort, Gent en wijdere omgeving, tot in het buitenland toe. Buurtfeesten, actiedagen, festivals, niets is hen vreemd.

Meer dan zeventig muzikanten, voor een groot deel afkomstig uit de Brugse Poort zelf, spelen op de meest diverse instrumenten: accordeons, melodica, gitaren, ukeleles, klarinetten, saxen, trompetten, trombones, tuba's, violen, hobo, dwarsfluiten en percussie. Maar het oog wil ook wat. Niet alleen zijn deze muzikanten uitgedost in de meest kleurrijke, fantasierijke, verrassende kostuums maar ze worden bovendien vooraf gegaan door een groep zeer sierlijk, erg acrobatische maar bovenal kuise jongleurs.

Windafwaarts vallen er meestal ook enkele hittebestendige vuurspuwers te bespeuren. Zoals het hoort wappert voorop de vlag met onmiddellijk daarachter, hoog op een kar en voortgetrokken door twee zwoegende dames of heren, de onnavolgbare dirigent van ’t spel. De zotheid tot kunst verheven en ‘proper van zijn eigen’!.