EXPO FILOXENIA - Colin Waeghe

In de tekst waar we na lang dubben de mosterd vonden voor een titel van de tentoonstelling Colin Waeghe in Destelheide, werd ‘Filoxenia’ vrij vertaald naar ‘Welkom’. Nu zijn er iets wat te veel cafés in Vlaanderen met die naam, vooral duivenlokalen, om die vertaling te behouden. Het woord staat ook op te veel borden waar een streek begint die dat maar als het cliché, dat het is, gebruiken om niets te zeggen, om beleefd te zijn. Rare, maar juiste definitie van ‘beleefd’: niets zeggen.

De titel, en daarom duurde het zolang om hem te vinden, moet in één woord, niet alleen de kenmerken van 10 jaar schilderkunst van Colin synthetiseren, maar ook een baken zijn voor de poort van Destelheide, met de boodschap wat die tentoonstelling nu precies daar komt doen? ‘Welkom’ zegt men tegen iedereen, zelfs tegen hen die men liever een ‘Vaarwel’ toewenst.

‘Filoxenia’ heeft meer in zijn mars. Het oude Grieks is de rijkste taal die ik ken. De ‘filos’ is de zelfde ‘filos’ van ‘filosofie’. Vooraleer Plato daar het vrij neutrale ‘liefde voor het weten’ van maakte, had Pythagoras het voor het eerst gebruikt met een sterke ethische inslag, dwz de ‘filos’ is het vriend zijn, een wederzijdse band om samen beter te leven. Laat ons dat hier maar bewaren.

Dan is er ‘xenia’, van ‘xenos’, ‘vreemdeling’. De meest gebruikte combinatie met dit woord is ‘xenofobia’, het omgekeerde van ‘filoxenia’, angst voor vreemdelingen. Hier weer helpen de filosofen ons. Derrida wijst er op dat in de Platoonse dialoog, De Sofist, Socrates in gesprek met een vreemdeling, beseft dat hij eigenlijk zelf een vreemdeling is. Iedereen is anders dan de andere. Precies daarom moeten we de vreemde te vriend houden, want hij is het andere in onszelf.

En dat is de lijn die we in de werken van Colin Waeghe terugvinden. Hij kijkt naar werelden en voelt er zich vreemd bij, omdat hij als kunstenaar een oog heeft om de dingen in hun anders zijn te zien. Maar met een oog krijgt men geen verf op doek. Hij heeft er ook de manuele intelligentie voor om dat in een eigen vorm om te zetten. En die vormen stemmen ons tot nadenken, over het andere en over onszelf. Welkom !

(Willem Elias, curator)

De expo is gratis toegankelijk voor alle gasten van Destelheide en Hanenbos. 

Verblijf je niet in Destelheide of Hanenbos, maar wil je toch graag een kijkje komen nemen?

Dat kan!

Laat via info@destelheide.be weten wanneer en met hoeveel personen je zou willen komen. 

Wil je de expo op een andere manier beleven? 

 

Boek een rondleiding met de kunstenaar Colin Waeghe of met ons educatief team Dharts en wordt volledig ondergedompeld in de wondere wereld van Filoxenia.

Toch meer fan om de expo op eigen houtje te ontdekken? Laat je leiden door prikkelende denk-, doe-, zoek- en smaakvragen in de vorm van QR-codes. Scan ze in onze exporuimte en laat je blik verruimen.

 Ga je liever creatief aan de slag met je groep? We bieden gratis workshop-boxen aan die bepaalde thema’s van de expo uitlichten. In de boxen vind je al het nodige materiaal om een eigen filmposter (duur: 1-2u) of stripverhaal (duur: 2-3u) te maken. Aan de hand van fiches met info, tips and tricks kan je zelfstandig de workshop invullen. Zo haal jij in een handomdraai de scenarist, striptekenaar of posterontwerper in je jongeren naar boven!

 

Hebben we je nieuwsgierigheid geprikkeld? Wens je gebruik te maken van een workshop-box of wil je een begeleide rondleiding?

Stuur ons een pb of mail naar lieselot.vanderroost@destelheide.be om te reserveren of voor meer informatie.

Afbeelding met persoon, gebouw, mobiele telefoon, telefoon

Automatisch gegenereerde beschrijvingWe kijken alvast uit naar jullie bezoek!