Masterclass "Beeldende kunst op de middelbare school" - Griet Dobbels

Hedendaagse kunst binnen middelbare scholen, gebaseerd op vakinhouden en eindtermen: het kán. Dat bewees kunstenares Griet Dobbels via het Art @ School-project, waarmee ze samen met Jan De Cock laagdrempelige maar artistiek hoogstaande acties ontwikkelde met leerlingen en leerkrachten op een Brusselse middelbare school.

In Destelheide organiseren we van 16 tot 19 augustus een masterclass waarin Griet Dobbels leerkrachten uit het middelbaar onderwijs en leraren-in-opleiding inspireert om haalbare en originele kunstprojecten uit te denken die realiseerbaar zijn in de eigen klas of school. Deze vierdaagse workshop is een bad vol inspiratie vlak voor de start van het nieuwe schooljaar!

(Véloscoop: Art @school-project waarvoor zowel kleuter-, lager- als middelbaar onderwijs van het Sint-Jan Berchmanscollege een beeldverhaal maakten.)

Kunst in de klas?

Via de lens van hedendaagse kunst kunnen competenties en passies van leerlingen, leerkrachten en scholen herontdekt en versterkt worden. Het project art @ school had als doel om hedendaagse kunst te laten infiltreren binnen de vakinhouden van het onderwijs. Leerkrachten en scholen werden gestimuleerd om na te denken over andere manieren van les geven, waarbij alle acties en interventies bij droegen tot het behalen van de vakoverschrijdende eindtermen. Hedendaagse kunst werd zo structureel ingebed in het reguliere onderwijs.

Op het Sint-Jan Berchmanscollege werden zowel acties op schoolniveau (zoals bv. de Véloscoop hierboven) als op klasniveau ondernomen. Enkele voorbeelden...

Leerlingen uit het 4de middelbaar ontwikkelden binnen de lessen wiskundeeen fractaal, een meetkundige figuur, vertrekkende van een zelfportret. Van alle resultaten werd een beeld (= klasfoto) genomen in een spiegelruimte, zodat oneindigheid (een toepassing uit de fysica) benadrukt werd.

In het vak aardrijkskunde en godsdienst van het eerste en tweede middelbaar kregen de leerlingen de vraag: Stel dat ik een land zou zijn, welk land ben ik dan?

In het 6de middelbaar bestudeerden de leerlingen in het vak esthetica het kunstwerk De valsspeler van Georges De La Tour. Het resultaat werd een hedendaagse versie van dit 17de eeuws schilderij.

'Nieuwland-Tijdslijn': een levende ketting met kinderen van de kleuter- en de lagere school. Een levende sculptuur tussen school en stad en tussen hoog en laag Brussel, rondom een werf die het voor het eerst in de geschiedenis van de school mogelijk maakte om om de gebouwen van de middelbare school te zien vanuit de lagere school.

Doelstellingen masterclass?

In de Masterclass die Griet Dobbels in Destelheide geeft, ga je samen met andere leerkrachten middelbaar onderwijs uit diverse disciplines op zoek naar beeldende kunstprojecten en acties die haalbaar zijn om in jouw klas of school te realiseren. Je gaat niet alleen zelf aan de slag met materialen en artistieke vormen in workshops, maar bedenkt ook allerlei concepten gelinkt aan jouw leerstof, de actualiteit en de eindtermen. Vier dagen volop inspiratie!

Doelstellingen van de masterclass? 

- infiltratie in vakinhouden

- werkmethodes van kunstenaars leren toepassen in het secundair onderwijs

- vertrekken vanuit leerlingen, leerinhouden, context en de school.

- werken met materiaal dat aanwezig is op scholen (budgetvriendelijk)

- proces benadrukken, eerder dan resultaat

- vakoverschrijdend, klasoverschrijdend, schooloverschrijdend

Griet Dobbels: "Ik wil heel concreet werken, vanuit de groep leerkrachten die zich hebben ingeschreven: waar geven ze les of stage, wat is hun ervaring op het vlak van beeldende kunst op school, wat zijn hun verwachtingen? Samen werken we een aantal ideeën uit zodat we op het einde van de week een kleine tentoonstelling kunnen opbouwen."

(30 Wind Socks - vanaf 2000 elke zomer op de kustlijn langs Knokke-Heist, fot CC Knokke-Heist, 2015)

Praktische info en inschrijven?

Voor wie? Leerkrachten uit het middelbaar onderwijs van alle vakinhouden en studenten lerarenopleiding

Wanneer? Dinsdag 16 augustus om 10u tot vrijdag 19 augustus 2016 om 16u

Waar? Destelheide, Dworp

Prijs? 275 euro voor (-35 jarigen) en 325 euro voor (+36 jarigen). 

Alle praktische zaken en voorwaarden vind je hier.

Schrijf je hier in voor deze masterclass!

(Tekening 30 Windsocks, 42 cm x 29,7 cm, foto Griet Dobbels, 2015)

Bio Griet Dobbels

Griet Dobbels is ruim 15 jaar actief als beeldend kunstenaar. Een belangrijk werk na haar afstuderen aan the Royal College of art in Londen, is The Bird Seed Madonna (1998 Beelden Buiten, Tielt B; 2000 Greenwich Art Festival, London, UK; 2010 Verbeke Foudation, B; 2013 Nest Den Haag , NL). The Bird Seed Madonna lijkt een klassieke zandstenen sculptuur, maar deze kopie van een laat neogothisch beeld van de kathedraal van Reims is eigenlijk gemaakt van vogelzaad en rundvet. Langzaam wordt het beeld verorberd door de vogels. Dit werk stelt de vergankelijkheid van een cultuur in vraag.

Dobbels’ werk gaat over grootsheid en nietigheid, over vluchtigheid en tijdloosheid, over construeren en afbreken van dingen, over schoonheid en gruwel, over veiligheid en gevaar, over grenzen en oneindigheid, over inhoud en vorm, over chaos en controle, over universaliteit en individualiteit, over natuur en cultuur. Kortom over de confrontatie jezelf los te laten of juist vast te houden.

Ze gaat op zoek naar de grenzen tussen deze thema’s en tracht ze te visualiseren met een bewust van op een afstand objectiverende positie, d.m.v. diverse media: tekeningen, video installaties, sculpturen, happenings, …

Haar werk was te zien in Museum Dhondt-Daens in Deurle (B), Centrum voor hedendaagse kunst Nest in Den Haag (NL), Netwerk Aalst (B), Kunstenfestival Watou (B), Greenwich Festival, Londen (UK), The Daylight Show, Hilversum (NL) , Brakke Grond, Amsterdam (NL), Working Title festival en Pianofabriek, Brussels (B) en galleries in binnen- en buitenland. 

Website Griet Dobbels

Bird Seed Madonna, © Griet Dobbels, rundvet en vogelzaad, H 175 cm, foto Nest, Den Haag (NL)

Bird Seed Madonna was te zien in 1998 op Beelden Buiten, Tielt (B) - 2000 Secret Gardens arts festival, Londen (GB) - 2010 Verbeke Foudation, Kemzeke (B), 2013 Badly Natured, Nest, Den Haag (NL)