Masterclass stadsfotografie Kurt Deruyter

Ben jij ook zo gefascineerd door Brussel?

Hou je van het fotograferen van steden en haar inwoners?

Dan is onze masterclass met Kurt Deruyter iets voor jou!

Tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie verdiept professioneel fotograaf Kurt Deruyter zich met een kleine groep deelnemers in het portretteren van onze hoofdstad en haar bewoners. Een inspirerend weekend mét een tastbaar resultaat!

Schrijf je hier snel in! (maximum 12 deelnemers)

Wie is Kurt Deruyter?

Kurt Deruyter is gebeten door onze hoofdstad. In zijn nieuwste project Halfway Home onderzocht hij de aankomstwijken van Brussel en haar bewoners. Op zaterdag 10 oktober vindt deboekvoorstelling van Halfway Home plaats bij deBuren, met een debat waaraan o.a. Paul Scheffer en Doug Saunders deelnemen.

De tentoonstelling Halfway Home vindt plaats in Destelheide van eind oktober 2015 tot eind januari 2016. Omdat het werk van Kurt zo relevant is en omdat we linken willen leggen tussen Dworp en Brussel, organiseren we graag een masterclass met hem!

Kurt Deruyter: "Met een frisse blik ben ik gaan fotograferen in de wijken van Molenbeek en Anderlecht. Ik heb me verplicht om er met de ogen van een pas aangekomen migrant naar te kijken, zonder de culturele rugzak die ik van thuis uit meegekregen heb. Aan een aantal migranten heb ik gevraagd om mij op sleeptouw te nemen door hun wijken en me te vertellen hoe zij er hun eerste dagen als nieuwkomer beleefden. Als ik wil kijken met hun ogen moet ik ook naar de landen van herkomst reizen om het visueel referentiekader van ginder te leren kennen. Het transit-karakter, het onaffe, het steeds onderweg zijn… dat zie je niet alleen in Brussel, maar ook in de steden en dorpen van Marokko en Roemenië. Daar is ook de titel Halfway Home beginnen groeien.”(Fragment uit ons interview met Kurt Deruyter).

Lees het volledige interview hier.

Inhoud Masterclass

Vrijdag 6 november - start om 19u30

We starten de masterclass met een algemene introductie in het werk en de visie van Kurt Deruyter, gevolgd door een gegidst bezoek aan zijn expo Halfway Home. Uiteraard leer je ook de andere deelnemers beter kennen! Overnachting in Destelheide.

Zaterdag 7 november - hele dag

Daguitstap naar Brussel. Hierbij vermijden we de platgetreden paden en kijken we met een frisse blik naar de stad. Kurt Deruyter neemt ons op sleeptouw langs minder bekende plaatsen, terwijl je Brussel en haar bewoners op een verrassende manier leert fotograferen. Een lunchpakket wordt voorzien. We reizen terug naar Destelheide, waar we dineren en onze resultaten bespreken. Overnachting in Destelheide.

Zondag 8 november - slot om 16u

Op dag drie gaan we aan de slag met het fotomateriaal. We werken naar een concreet eindproduct toe: een poster, een boekje, concept voor een expo...

De focus in deze masterclass ligt op het verwonderd leren kijken naar de stad en niet op het technische aspect van fotografie. Verwacht dus ook geen workshop Photoshop, maar eerder een inspirerend weekend waarbij je door de lens van de camera naar onze fascinerende hoofdstad kijkt.

Praktisch

Wanneer? start op vrijdag 6 november 2015 om 19u30 en slot op zondag 8 november 2015 om 16u

Voor wie? Iedereen (18+) met een gezonde interesse voor de stad en voor fotografie. Technisch niveau is van ondergeschikt belang, Alle toestellen welkom (analoog en digitaal, van compactcamera's tot gesofisticeerde DSLR's). 

Prijs? 140 euro, verblijf in vol pension (maaltijden en overnachting in meerpersoonskamer) in Destelheide en vervoer naar Brussel inbegrepen

Meenemen? Fototoestel en indien mogelijk computer/laptop met fotobewerkingsprogramma

Inschrijven via deze link. Maximum 12 deelnemers!

Waar? Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp

Routebeschrijving

De expo en de masterclass met Kurt Deruyter werden mogelijk gemaakt met de steun van de Cel Coördinatie Brussel van de Vlaamse Overheid.