Masterclass "Theater in de kleuter- en lagere school" - Inne Goris

Van dinsdag 16 tot vrijdag 19 augustus 2016 organiseren we een masterclass met theatermaker Inne Goris, speciaal voor leerkrachten (in spe) van het kleuter- en het lager onderwijs. In deze vierdaagse workshop geeft Inne Goris haar ‘theatertools’ door aan een select publiek van vijftien deelnemers.

We organiseren deze masterclass specifiek om leerkrachten nieuwe inspiratie te bezorgen. Ook studenten uit de lerarenopleiding, zoals we ze in Destelheide in de creastages geregeld over de vloer zien komen, zijn welkom om extra input te vergaren die ze vervolgens kunnen toepassen in hun stage of toekomstige werkomgeving.

Inne Goris maakt al jaren erg zintuiglijke, internationaal erkende voorstellingen, waarin muziek, film en theater gecombineerd worden om minder evidente thema's te belichten. Daarnaast heeft Inne Goris veel ervaring in het werken met kinderen en jongeren binnen en buiten een schoolcontext (bv. 'Ergens Hier' op het Kunstenfestivaldesarts 2013)Zo bood ze ook zichzelf aan in een school in Brussel om een langdurig traject met leerlingen en leerkrachten af te leggen rond theatereducatie. In dit interview vertelt Inne Goris er meer over.

Aanpak masterclass?

Inne Goris: "Met de leerkrachten die zich inschrijven voor de masterclass wil ik vooral de vloer opgaan en heel veel uitproberen. Ik ben meer een doener dan een prater. Samen met de deelnemers gaan we op zoek naar welke tools kinderen nodig hebben om rond theater te werken en hoe jij die als leerkracht kan aanreiken; improviseren, inspiratie opdoen, montage van scènes tot een geheel... Aan het eind van de masterclass komen we tot heel concrete opdrachten en heb je zelf heel veel theaterplezier ervaren tijdens deze vier dagen.”

Praktische info en inschrijven?

Je verblijft in vol pension, maaltijden en overnachtingen inbegrepen.

Voor wie? Leerkrachten kleuter- en lager onderwijs en studenten in deze lerarenopleidingen

Wanneer? Dinsdag 16/8 om 10u tot vrijdag 19/8 om 16u

Waar? Destelheide, Dworp (vlakbij Brussel)

Prijs? 275 euro voor (-35 jarigen) en 325 euro voor (+36 jarigen). 

Alle praktische zaken en voorwaarden vind je hier. 

Schrijf je hier in voor deze masterclass!

(c) Kurt Van der Elst

Bio Inne Goris

"Voorstellingen van Inne Goris laten zich het beste bekijken in een verre stad, en alleen. Je moet er achteraf een tijdje in kunnen verwijlen, zoals in een warm lichaam waarvan alleen nog de afdruk in het kussen staat. De voorstellingen articuleren meerdere waarheden tegelijk, maar die laten zich enkel begrijpen ergens rond je hart." – Wouter Hillaert

Inne Goris studeerde in 1997 af aan de Toneelacademie Maastricht met de voorstelling 'Niet in staat tot slechte dingen'. Na een doortocht bij BRONKS als educatief medewerker en een opdracht als dramaturge bij Ultima Vez (Wim Vandekeybus) richtte ze haar eigen gezelschap ZEVEN op. Dat (werk)woord is de drijvende kracht in het parcours van Inne Goris . Een actief zoeken naar de restanten van een groter geheel, naar het zichtbaar maken van wat verborgen is, naar de essentie. Het resultaat zijn eigenzinnige voorstellingen op de dunne grens tussen beeldende kunst, theater en dans. Creaties die je meenemen naar een andere wereld, die zindert van de ingehouden emoties, prikkelende beelden en bewegingen. Theater dat niet altijd moet kloppen, maar wil verrassen en mag ontwrichten.

Onder de vleugels van BRONKS gaat Inne Goris in première met 'Zeven'. Vanaf dan komt ze werkelijk thuis. De voorstelling betekent het begin van haar traject als theatermaker. 'Drie zusters' (2003), de eerste productie van  haar gezelschap ZEVEN, is vrij geïnspireerd op de klassieker van Tsjechov. De voorstelling won de 1000Watt-prijs voor de meest indrukwekkende productie voor kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Nederland. Ook 'Pride&Prejudice' (2004) werd genomineerd voor de 1000Watt-prijs. 'De dood en het meisje' (2005), naar het strijkkwartet van Schubert, was een beeldende en muzikale creatie over gemis, met zes tienermeisjes als actrices. Met 'La petite fille qui aimait trop les allumettes' (2006), gebaseerd op de roman van Gaétan Soucy, maakte ZEVEN voor het eerst een voorstelling voor volwassenen. Ook 'Naar Medeia' (2008) en 'Nachtevening' (2009), beide naar het Medeaverhaal, zijn gericht op een ouder publiek.

Sinds 2009 creëert Inne Goris verschillende producties onder de vleugels van LOD; waaronder 'Nachtevening' (2009), maar ook 'Muur' (2010), 'Droomtijd' (2011), 'Vader, Moeder, Ik en Wij' (2011) en 'Hoog Gras' (2012). Ook hier trekt ze de lijn door en schotelt het publiek theater voor dat je kan proeven met al je zintuigen. In 2013 was Inne Goris samen met LOD te gast op het Manchester Internationale Festival, met een aantal van haar voorstellingen. Daar ging ook 'Zigzag Zigzag' (2013) in première, dat in 2014 verder toerde in België en werd geselecteerd door de kinderjury voor het Theaterfestival 2014. In 2015 ging de productie 'Sneeuw' van start, de eerste samenwerking met LODcomponist Thomas Smetryns. In 2016 werkt Inne Goris opnieuw samen met Dominique Pauwels voor 'Zonder Bloed', naar de novelle van Alessandro Baricco.