Museum Night Fever-project Vincent Glowinski

Destelheide trekt naar Brussel! We organiseren een artistieke werkweek onder leiding van Sofie Saller waarbij we in dialoog gaan met de kunstwerken van Vincent Glowinski (aka Bonom) en we het eindresultaat presenteren tijdens Museum Night Fever in Botanique in Brussel!

Ben jij een enthousiaste creatieveling tussen 18 en 35 jaar en bezig met theater, dans, muziek, beeldende kunst…? Dan is dit project een unieke kans voor jou om je artistiek te verdiepen én op te treden voor véél volk op het hipste museumevenement in onze hoofdstad.

Samen met vijftien andere deelnemers creëer je tijdens een intensieve werkweek in Destelheide en tijdens enkele repetities in Botanique een zintuiglijke performance. Je vertrekt hierbij vanuit je eigen discipline, maar je slaat bruggen met andere kunstvormen om zo op een vernieuwende manier in dialoog te gaan met het werk van Vincent Glowinski. Het einddoel is een intense (en onvergetelijke) marathonpresentatie in zijn tentoonstelling tijdens Museum Night Fever.

Meer info

Startpunt voor dit project is de nieuwe expo Mater Museum van Vincent Glowinski in Botanique, een toonaangevend kunstencentrum in Brussel. Vincent creëert beelden, tekeningen en raadselachtige schepsels die tot de verbeelding spreken. Je kent hem ongetwijfeld ook onder zijn pseudoniem Bonom, waarmee hij jarenlang op mysterieuze wijze grootse muurschilderingen maakte in Brussel. Ondertussen bedacht hij ook de dansvoorstelling Méduses waarin hij ‘light paintings’ maakte door te bewegen en waarvoor hij gecoacht werd door niemand minder dan Wim Vandekeybus. Tijdens dit Museum Night Fever-project gaan we aan de slag met sculpturen van Vincent en brengen we ook een bezoek aan de kunstenaar tijdens de opbouw én de vernissage van zijn expo in Botanique.

Sofie Saller begeleidt dit bijzondere project van begin tot einde. Als performer en maker is zij zelf al meermaals in dialoog gegaan met collega-kunstenaars uit verschillende disciplines. Sofie houdt enorm van de ontmoeting en uitwisseling tussen mensen met verschillende artistieke achtergronden. Zelf heeft ze een voorliefde voor ervaringstheater waarbij zien en horen niet dominant zijn, maar alle zintuigen een even belangrijke rol spelen. Sofie werkt al jaren met Teatro de los Sentidos en Enrique Vargas. Naast vele andere projecten geeft ze momenteel ook bewegingsles in LUCA School of Arts voor de opleiding Drama en op de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut.

Museum Night Fever is de jaarlijkse hoogmis voor iedereen die geïnteresseerd is in tentoonstellingen met net dat tikje méér. Op zaterdag 5 maart 2016 openen de Brusselse musea voor de negende keer hun deuren voor deze bijzondere nocturne. Van 19u tot 1u tonen vijfentwintig musea het allerbeste van zichzelf. Een eigenzinnig en grensverleggend programma dat expo, muziek, dans, performance, mode en workshops mixt tot een uiterst aanstekelijk goedje. Feest in het museum! En voor wie nog energie over heeft, is er een exclusieve afterparty.

Dit bijzondere project kadert in onze Brusselwerking. Hiermee proberen we niet alleen Brusselse jongeren artistiek te prikkelen in Destelheide via projecten op maat, maar leggen we ook linken tussen de jongeren in Destelheide en de Brusselse culturele wereld. Het Museum Night Fever-project is dan ook een uitstekende gelegenheid om met twee bijzonder straffe Brusselse kunstenaars samen te werken én de deelnemers van dit project de kans te bieden om op te treden voor vele honderden mensen in de Brusselse concertzaal en kunstencentrum Botanique.

Praktisch

Voor wie? Enthousiaste creatievelingen tussen 18 en 35 jaar met een passie en ervaring in één of meerdere kunstdisciplines: theater, dans, performance, muziek, beeldende kunst…  

Wanneer?

Als je graag wil deelnemen, is het belangrijk dat je op al deze data in het voorjaar van 2016 aanwezig kan zijn. 

Artistieke werkweek in vol pension van maandag 8 februari om 9u30 tot vrijdag 12 februari om 17u in Destelheide in Dworp

Vernissage tentoonstelling ‘Mater Museum’ op woensdag 24 februari om 18u30 in Botanique in Brussel

Repetities in de tentoonstelling op maandag 29 februari en dinsdag 1 maart, telkens van 17u tot 22u in Botanique in Brussel

Optredens tijdens Museum Night Fever op zaterdag 5 maart van 15u tot 01u in Botanique in Brussel

Kostprijs? 150 euro: overnachtingen en maaltijden in Destelheide inbegrepen.

Inschrijven? Via deze link. Er zijn slechts 15 plaatsen voor dit unieke project, vol is vol!

Alle praktische zaken en voorwaarden vind je hier. 

Interview Vincent Glowinski en Sofie Saller

Vincent, waarover gaat jouw expo Mater Museum in Botanique?

Vincent Glowinski: “De titel verwijst naar mijn moeder, Agnes Debizet, zij is een beeldend kunstenares uit Parijs. Ik heb een erg sterke band met mijn moeder en we beïnvloeden elkaar ook op artistiek vlak. In de expo Mater Museum stel ik zowel werk van haar als van mezelf tentoon. Ik heb voor deze expo zelfs enkele sculpturen van haar bewerkt met leer tot een nieuw kunstwerk. De relatie tussen moeder en zoon staat dan ook centraal in deze tentoonstelling.”

Sofie, kende jij Vincent al voor dit Museum Night Fever-project?

Sofie Saller: “We hadden elkaar al enkele keren kort ontmoet. Zo ben ik naar zijn dansvoorstelling Méduses gaan kijken, waarvoor mijn echtgenoot Tom het lichtontwerp deed. Zelf aarzel ik altijd om video te gebruiken in voorstellingen, maar ik vond het erg straf hoe in Méduses video werd gecombineerd met het concept van de ‘human brush’ (techniek om met je lichaam allerlei vormen in de ruimte te ‘schilderen’ die dan van bovenaf gefilmd worden door een camera, FT). Het werk van Vincent raakt mij altijd fysiek en opent een hele verbeeldingswereld voor me. Dat is al zo van bij zijn street art-periode onder zijn pseudoniem Bonom, en dat geldt ook voor zijn podiumwerk.”

Hebben jullie al eerdere projecten met jongeren begeleid?

Vincent: “Voor Mons Culturele Hoofdstad werkte ik met kunststudenten rond het multimedia-aspect van Méduses, en in Valenciennes in Noord-Frankrijk werkte ik in de wijken met tieners die veel minder achtergrond in kunst hebben. Beide projecten zijn me erg goed bevallen.”

Sofie: “Ik heb regelmatig jonge mensen begeleid in het ontwikkelen en maken van artistiek werk, onder andere bij Piazza dell'Arte. Nu geef ik les op de kunsthumaniora en in LUCA Drama. Wat me in artistiek werk en specifiek in theater opvalt, is hoe de focus dikwijls ligt op 'taal'. Voor mij is in goed theater het fysieke even belangrijk, net zoals het muzikale of de omgang met de ruimte bijvoorbeeld.”

Voor wie is de workshopweek die je in Destelheide zal begeleiden en die uitmondt in de Museum Night Fever-avond geschikt?

Sofie: “Ik hoop dat de deelnemers die zich inschrijven verschillende achtergronden hebben in theater, dans, muziek, beeldende kunst, etc. De bedoeling is dat we een dialoog aangaan met andere kunstdisciplines, dus ik verwacht dat deelnemers zeker over het hokje van hun eigen specialiteit durven kijken en dat ze graag willen onderzoeken hoe we met de kunstwerken van Vincent Glowinski aan de slag kunnen gaan in een theatrale context. Ah, en tijdens de avond van Museum Night Fever moeten de deelnemers ook graag een marathonoptreden willen geven (lacht).”

Sofie, we kennen jou in Destelheide door de masterclass met Teatro de los Sentidos die jij bij ons begeleidde. Zijn er in dit project ook raaklijnen met dit theater van de zintuigen?

Sofie: “Ongetwijfeld. Ik werk al sinds 1999 samen met Teatro de los Sentidos en Enrique Vargas, oprichter, inspirator en regisseur van het gezelschap. Zijn visie heeft mijn manier van werken heel erg beïnvloed. Wat ik zo mooi vind aan dit gezelschap is dat er geen hiërarchie bestaat tussen mensen, maar ook niet tussen een mens en een object. Een voorwerp dat gemanipuleerd of geanimeerd wordt in een voorstelling is even belangrijk als de acteur erachter. Op een zelfde manier zullen wij tijdens deze workshop aan de slag gaan met de kunstwerken van Vincent Glowinski: we gebruiken ze als maskers en als instrumenten, maar evenzeer als autonome sculpturen waartoe we ons verhouden. Ik denk dan aan: hoe kunnen deze kunstwerken ons tot beweging brengen? Hoe kunnen we met licht en geluid een verhaal vertellen of een sfeer creëren in de expo-ruimte van de Botanique? Enzovoort.”

Vincent, ga je na deze tentoonstelling, die op 24 februari 2016 opent in de Botanique in Brussel, ook nog een nieuwe voorstelling maken?

Vincent: “Ik heb zeker plannen in die richting. Na de expo ga ik met de tentoongestelde sculpturen aan de slag op scène om te onderzoeken hoe ik hen kan manipuleren voor een voorstelling. In dat opzicht is het Museum Night Fever-project zeker een erg belangrijke inspiratie voor me! (lacht)

Dat belooft!

(Interview en foto's door Filip Tielens)

Dit project op Museum Night Fever wordt mede mogelijk gemaakt door de Botanique en de steun van de Cel Coördinatie Brussel van de Vlaamse Overheid.

​