Nieuw: de bib!

Het is groot, heeft schappen, staat vol boeken en is gelegen in het kantoor van Dharts. Onze nieuwe bibliotheek natuurlijk! Alle deelnemers en docenten in Destelheide kunnen in onze bib terecht voor een straffe selectie aan boeken en dvd’s rond theater, dans, fotografie, circus, muziek, beeldende kunst, cultuur- en jeugdbeleid, muzische werkvormen...

Keuze genoeg om jezelf de nodige inpiratie te bezorgen tijdens je verblijf in Destelheide. Enkele trouwe bezoekers vertelden ons alvast welke boeken of dvd’s zij graag uit onze kast komen stelen of welke materialen ze graag zouden toevoegen aan onze collectie.

Waut Hespel

Wie? Dansinstructeur en algemeen coördinator van Danskant, tevens ook bestuurder van Destelheide in de vzw ADJ.

Boek? Education through art, Kunst- en cultuureducatie als motor van leren van Brigitte Dekeyzer

“Dit boek spreekt mij aan omwille van de waarde van kunstonderwijs. Niet als kunst op zich of kunst als doelstelling, maar kunst als pedagogische model. Education through art. Ik vind het heel erg belangrijk dat je kunst naar de mensen brengt zonder dat het een doel op zich is, maar dat je je eigen realiteit kan vormgeven aan de hand van kunst die zich in de wereld rondom jou bevindt. Wij denken er net zo over bij Danskant: dans niet als doelstelling, maar dans als middel tot zoveel andere mogelijkheden.”

Tessa Amelynck

Wie? Instructeur bij crefi en serieus besmet door de muzische microbe, ook op professioneel niveau (www.kopvol.be). 

Boek? Klein applaus van Koen Krul, Joris Nevejans en Peter Spaepen

“Ik kies Klein applaus aangezien dit voor mij het eerste boek is dat heel duidelijk een muzische activiteit op dramagebied uitlegt. De opbouw is telkens goed uitgelegd en je komt ook te weten wat het nut is van muzisch werk. Dit boek is voor mij en Bert Van Helleputte ook de inspiratie geweest om Express buiten de lijntjes te schrijven, een boek vol muzische ideetjes dat we uitwerkten in opdracht van crefi. Ons boek vertrekt vanuit hetzelfde idee, namelijk hoe je met kinderen, jongeren en volwassenen muzisch kan werken, maar dan in de verschillende muzische domeinen. Verder is er ook het boek Groot Applaus, de opvolger van Klein Applaus. Allebei prima inspiratiebronnen voor mensen uit het jeugdwerk of de kunsteducatie!”

Hans Beckers

Wie? Kunstenaar die werkt vanuit beeld en geluid. Is geregeld te gast in Destelheide als docent bij de creastages van de HUB.

Boek? Hand to earth van Andy Goldsworthy

“Ik heb het boek Hand to earth gekozen omdat land art mij enorm fascineert, hoewel het niet mijn vakgebied is. Ik vind het prachtig hoe Andy Goldsworthy vanuit natuurlijke materialen prachtige constructies maakt die een bepaalde magie uitstralen. En hoewel ze vergankelijk zijn, worden ze op een manier ook tijdloos. Telkens ik foto’s van zijn kunstwerken zie, wordt mijn fantasie ontzettend geprikkeld. In mijn gedachten worden deze constructies bijvoorbeeld plaatsen waar dansante rituelen worden uitgevoerd door een vogelvolk (lacht). Natuur en ecologie zijn zeer belangrijk voor mij. Ik woon vlak aan een bos en probeer zo veel mogelijk groenten en fruit van eigen kweek te eten. Op termijn is het ook de bedoeling om zelfvoorzienend te kunnen leven op onze akker. Een intensief proces, maar het geeft me een enorme voldoening!”

Dafne Maes

Wie? Dafne Maes is een danseres, choreograaf, onderzoeker en educatief medewerker voor o.a. Mooss, Rosas en Ultima Vez. Ze ontwierp de fantastische website www.dansendansen.be!

Boek? Het kind en het lied – spelen en leren in alle levensfasen van Jon-Roar Bjorkvold.

“Allemaal hebben we de muzische mens nodig. Niemand kan het muzische overboord gooien zonder tegelijk iets diep wezenlijk in het eigen bestaan te missen. Dit boek handelt heel duidelijk over spel, kinderen en jeugdcultuur, scheppende mensen en muziek, maar ook over opvoeding en school, maatschappijontwikkeling en politiek. Het is een wetenschappelijk onderbouwd, zeer leesbaar en geëngageerd inzicht in de betekenis van de muziek (en kunst tout court) in het leven van de mens.”

Wil je een kijkje nemen in ons aanbod? Surf dan naar deze link en bekijk een deel van ons aanbod aan boeken en dvd’s. Heb je zelf nog suggesties om van onze bibliotheek een unieke verzameling te maken? Mail dan naar eline.leonard@destelheide.be!

Wil je graag wat inspiratie komen opdoen? Uitlenen kan tijdens de uren van het secretariaat. Welkom!

Liever een snelle hap leesvoer? In ons nieuw magazinerek kan je heel wat verschillende tijdschriften terugvinden, zoals o.a. Klasse, Krax, Dansmagazine, Courant, Rekto:verso, Formaat, Verzin, Circusmagazine... Ideaal om lege pauzemomenten in te vullen!