Primitives - The Wood

The Primitives zijn reeds verscheidene keren te gast geweest in Destelheide. Zij werken hier aan hun voorstelling The Wood. Oorspronkelijk geconcipieerd als straattheatervoorstelling, maar nu getuned tot een zaalproductie. Hun speelstijl is heel clownesk, met veel humor en herkenbare personages gecombineerd met strakke muzikale stukken. De tekst zal altijd worden gedestilleerd tot het absoluut noodzakelijke. 

De voorstelling: In The Wood komen twee keurige kantoormannen aan, onderweg naar hun lunchpauze. Ze staan stil bij het ontdekken van een plek die wel op een verlaten hout atelier lijkt.  Het gereedschap dat overal verspreid ligt, de achteloos achtergelaten kleren, en ook de plannen die ze vinden van wat er gebouwd zou kunnen worden. Als ze tussen die plannen er een zien van een tafel en een stoel, werpen ze een medeplichtige blik naar elkaar en trekken hun mouwen op.  Zelfs een kind zou zoiets kunnen maken!  Dat zullen ze eens aan het publiek  tonen.

Er wordt gemeten en geklopt. Het zaagsel vliegt de lucht in, en ze amuseren zich rot met het werken met hout.   Maar naarmate het werk vordert, nemen de dingen een onverwachte wending. Het eindresultaat ...blijkt een boom te zijn. Die boom neemt de hele ruimte in beslag, en het gereedschap, de werklichten, het hele ‘atelier’ lijkt  zich er langzaam aan over te geven. Onze twee mannen bevinden zich midden in een bos. Nu gaat het over eten vinden. Over warm blijven. Nu gaat het over overleven! De nacht valt en de wolven huilen, en de twee kantoormannen, niet langer keurig, huilen mee.  Een ware transformatie is voltooid: het stuk eindigt met twee oer-mannen, rond hun boom dansend, zingend, volledig één met de ‘natuur’ om hen heen! The Wood is een stuk over de naïeve en spelende mens, maar ook over zijn hoogmoed en de kracht van de natuur.