Rituals Now - reacties try-out

De jongeren van crefi en Koning Kevin kwamen kijken naar de try-out in Destelheide van de jongerenproductie Rituals Now van De Veerman. Wij polsten de dag nadien eens naar hun reacties…

Ella (crefi): “In de eerste scène stond een meisje lang stil. Ze nam haar tijd vooraleer ze begon te dansen, wat ik heel mooi vond. Ik zag hoe de dansers erg veel emoties blootgaven, waarvan ik denk dat ze die op dat moment ook voelden. Knap hoe ze die emoties zomaar met iedereen willen delen.”

Eva (Koning Kevin): “De voorstelling heeft veel gevoelens bij mij opgeroepen. Ik heb mij vaak echt misselijk gevoeld (lacht). Dat kwam omdat ieder personage op scène zich zo graag wilde uitdrukken, maar er niet in slaagde om de cirkel te doorbreken waarin hij of zij vast zat. Die misselijkheid werd afgewisseld met een soort van geilheid, een opwinding die niet alleen werd opgeroepen door het intieme duet in de voorstelling. Bij het offergedeelte leek het ook of iedereen zich echt opofferde.”

Andrea (Koning Kevin): “Twee jaar geleden ben ik met mijn moeder ook eens naar een voorstelling met muziek van Stravinsky geweest. Toen vond ik de manier van bewegen al mooi en ontroerend, maar nu nog veel meer omdat het stuk gedanst werd door mensen van mijn eigen leeftijd. Het gevoel dat bij mij overheerst is chaos. Er viel zo veel te zien, wat een dynamiek! De try-out werkte erg inspirerend. Deze week hebben we met Koning Kevin ook gewerkt rond drama en beweging, en ik zag veel elementen terugkomen.”

Jozefien (crefi): “Ik ben het gewoon om muziek te horen of live te zien, maar nu leek het of ik voor het eerst ook echt de muziek voelde. Dat was een immens gevoel. Omdat we op voorhand wisten dat het een try-out was en omdat er tijdens de try-out nog allerlei aanwijzigingen gegeven werden, voelde je dat het stuk echt gemaakt werd door de jongeren zelf.”

Sarah (crefi): “Eigenlijk zag je gewoon de muziek: de ene danser bewoog op dat instrument, de andere weer in die melodie… Ik ben al eens naar een voorstelling van Wim Vandekeybus gaan kijken, en ik vond dat Rituals Now daar veel van weg had. Beiden vond ik erg aangrijpend om te zien.”

Yasmien (Koning Kevin): “Het was bijzonder dat niet alle spelers ook echt dansers zijn. Je ziet die verschillen wel, maar dat maakt het net boeiend. Ik zat de hele tijd op het puntje van mijn stoel en wilde stiekem graag zelf mee dansen, wat natuurlijk niet kon (lacht). Het was mooi om te zien hoe de dansers de juiste attitude hebben, zo van ‘ik geef mijn hart aan de dans, maar voor de rest komt er niets aan mijn hart’. Op bepaalde momenten gebeurde er erg veel op de scène, waardoor ik het stuk eigenlijk nog eens én nog eens wilde zien. Het einde was echt heel krachtig, echt gestoord (lacht). Toen ik buitenkwam, kon ik tien minuten niets meer zeggen, zo raar.”

Filip Tielens

Foto's: Daan Simons voor De Veerman

Op 22 maart is Rituals Now te zien in De Roma in Antwerpen, op live muziek van deFilharmonie, die aan De Veerman vroeg om dit jongerenproject op te starten.

Bekijk hier de foto's van de repetities van Rituals Now.