Zomeracademie

De Zomeracademie is een vaste waarde in zomers Destelheide. Deze jaarlijkse atelierweek is een initiatief van Destelheide en De Veerman in partnership met Matrix, W wh at*, en met steun van Hogeschool Gent, KASK, HETGEVOLG en de Vlaamse Gemeenschap.

Ook dit jaar wordt het weer moeilijk kiezen tussen de 11 uitdagende en prikkelende ateliers die we in Destelheide aanbieden. Maar wees gerust: in elk atelier krijg je de kans om je artistiek vermogen en inzicht aan te scherpen. Professionele kunstenaars loodsen en coachen je doorheen je artistieke zoekproces. Zeven dagen lang experimenteren en delen met anderen, weg van de wereld, de tijd en de dagelijkse besognes.

Streep 17 tot en met 23 juli alvast aan in de agenda!

Hieronder ontdek je alle ateliers, meer info en inschrijven op www.zomeracademie.be!

Meld alvast ook je komst op Facebook.

 

Verhalen schrijven - Bernard Dewulf

atelier verhalen schrijven - Bernard Dewulf

Waarom en waarover wil je schrijven? Het zijn twee essentiële vragen bij het schrijven. Vervolgens rijzen andere vragen: hoe schrijf je het op? Voor wie? In welke vorm?
In het atelier ‘Schrijven’ neem je een week alle ruimte om het antwoord op deze vragen vrijelijk uit te zoeken. Wil je een verhaal, poëzie, een column, een dialoog, een meer theatrale tekst, of begeef je je in tussenvormen? Het kan allemaal.

Samen met de andere deelnemers en coach Bernard Dewulf onderzoek je de mogelijkheden van taal en schrijven. Zeven dagen lang gaat het om het plezier, de zinnelijkheid én de uitdaging van het schrijven. Met opdrachten, feed-back en samenspraak.

Coach: Bernard Dewulf

 

Creating immersive worlds - Jean-Marie Oriot

atelier immersive worlds

How to create a poetical space? A small universe, a tiny world, where the performer becomes an inhabitant, the audience a traveler and the character of her or his own story.
How to create the conditions for the traveler (audience) to be taken out of the world and immersed into a space that raises more questions than answers, that triggers imagination and opens minds.
How to make an installation that would be an experience for the audience and an experimental space for the artist?

This workshop is a laboratory in which we’ll explore the possibilities but also the constraints of a space inhabited by performers. A space as a place for a performance but also as a moment, a poetical experience, an instrument of transformation.
We will not only focus on the scenography but also (and maybe even more) on how to inhabit it and live it.

Coache: Jean-Marie Oriot

 

Zeefdrukken - Els Baeten & Jasper Van Grunsven

atelier zeefdrukken

In dit atelier onderzoek je de vele mogelijkheden van zeefdruk aan de hand van een scala aan technieken waarbij je zowel individueel als in groepsverband werkt.

Ontdek de meest uiteenlopende methodes om je beeld te maken waaronder collage technieken, tekenen, papier knippen, objecten belichten tot het gebruik van stencils. Maak kennis met repetitief drukken of verlaat de gecontroleerde techniek om toevallige neveneffecten te ontdekken die minstens zo interessant kunnen zijn.

Tijdens de zogenaamde PrintJam werk je samen met andere deelnemers. We zoeken bewust het onverwachte op doordat deelnemers met hun ontwerp moeten reageren op de ontwerpen van de ander. Jasper en Els begeleiden dit proces waarbij het eindresultaat geen vast gegeven is omdat de deelnemers het ontwerpproces gaandeweg samen bepalen.

Coaches: Els Baeten & Jasper Van Grunsven

 

Body narratives - Paulo Guerreiro & Pipo Tafel

body narratives atelier

This workshop is a laboratory in which the connection between ideas and actions is examined: How do I transfer my thoughts into movement? How do I think with my body? The focus is on awareness, sensibilty and perception. While working on a performance, choreography, dance film, spatial installation, etc. you conduct your own artistic search, the process being more important than the product.

This workshop is given in English. Dance experience is not a requirement but an open attitude and curiosity are more than welcome.

Wat is geluid en wat is stilte? Hoe kan je vol verwondering het geluid rondom je capteren en bewerken tot soundscapes en boeiende luistersessies? Happening sound!

Coaches: Paulo Guerreiro & Pipo Tafel

 

Kostuum en Textiel - Anita Evenepoel

kostuum en textiel atelier

In het atelier kostuumontwerp maken we kostuums om in te bewegen, ontwerpen we objecten met een theatrale verschijning of geven we materialen vorm tot installaties (al dan niet in relatie tot het lichaam).

Vertrekkend van de eigenschappen van vreemde materialen, ontwerpen we kostuums en objecten die naar performances en/of installaties leiden.

Coach: Anita Evenepoel

 

Re-design - Rik Declercq & Jean-Marc Alby

redesign atelier

Na hun eerdere succesvolle samenwerkingen de voorbije drie jaren, slaan Rik Declercq en Jean-Marc Alby opnieuw de handen in elkaar voor een vierde editie van het atelier Re-design.

In dit atelier vertrekken we van bestaande voorwerpen die we herwerken naar nieuwe constructies.

Coaches: Rik Declercq en Jean-Marc Alby

 

Image, music, sound - Hallveig Agustsdottir

music sound image atelier

In this atelier we will research ways in combining image, music and sound. This can take many different forms: musical compositions, graphic scores, soundscapes, paintings or drawings, multimedia works, installations, performances …

The week is a combination of small group experiments to explore different directions and time to dive into your personal field of interest.

Coach: Hallveig Agustsdottir

 

Songwriting - Jonas Winterland & Lennaert Maes

Schrijf je zelf songs of wil je er graag leren schrijven? In dit atelier leer je de kneepjes van het vak! We bekijken hoe je een song opbouwt, hoe je hem spannend kan houden en hoe je een verhaal muzikaal kan verpakken.

Coaches: Jonas Winterland en Lennaert Maes

 

Fotografie - Monica Monté & Piet Vranckx

fotografie atelier

Je begint een zoektocht naar een eigen parcours. We streven er naar om je inzichten in je persoonlijke fotografische beeldvorming te verruimen door de confrontatie met het werk van je collega’s, je coaches en de beelden van gerenommeerde fotografen.

Jullie coaches begeleiden, sturen en stimuleren je en durven je ook vragen om het alledaagse pad te verlaten en het nieuwe en het experiment aan te pakken.

Coaches: Monica Monté & Piet Vranckx

 

Beeld en beeldtaal - Beatrijs Lauwaert

beeld atelier

Uitgangspunt van deze workshop is ieders individualiteit én een fascinatie voor beelden.
Je kan zowel binnen als buiten tekenen, schilderen, met klei werken, assemblages en collages maken, installaties ontwerpen en fotograferen.
Je werkt zelfstandig. Je krijgt individuele feedback en er is dagelijks een groepsgesprek.

Coach: Beatrijs Lauwaert

 

Voorforvaast fanclub - W wh at*

fanclub vaast atelier

De voorforvaast fanclub werd in 2014 opgericht door w wh at* in samenwerking met Vaast Colson en met de steun van Maes en Matthys Gallery, Trampoline Gallery en More Publishers.
De kunstenaar Vaast Colson onderzoekt in zijn werk, met een humoristische knipoog, het functioneren van de actuele kunst. Hij maakt gebruik van diverse, banale en onverwachte materialen. Het dagelijks leven (inclusief hijzelf) is zijn medium en zijn werkplek.

Met deze eigenzinnige fanclub wil w wh at* de hedendaagse kunst op een participatieve manier onderzoeken: Wat kan het betekenen om liefhebber te zijn van actuele kunst en/of concreet om fan en bewonderaar te zijn van het werk en de attitude van een kunstenaar?

i.s.m. W wh at*

 

Praktisch:

Wat? Artistieke werkplaats met 11 ateliers

Wanneer? Van maandag 17 juli tot zondag 23 juli 2017

Voor wie? Iedereen 18+ die zich een week lang wil verdiepen:
amateurkunstenaars en (semi-)professionele artiesten, docenten,
jeugdwerkers, kunsteducatoren, leerkrachten,…

Waar? Destelheide, Dworp (vlakbij Brussel)

Prijs?
€ 350 euro attest jeugdwerk,
€ 400 (-35 jaar),
€ 475 (+36 jaar)
Je verblijft in vol pension, workshop, maaltijden en overnachtingen inbegrepen

Info en inschrijven? www.zomeracademie.be