ABCDestelheide

Als we alle trefwoorden uit veertig jaar Destelheide zouden oplijsten, schreven we een Dikke Van Dworp bijeen. We beperkten ons tot 26 onmisbare punten, evenredig verdeeld over iedere letter van het alfabet.

Amfitheater

Op het laagste punt van Destelheide bevindt zich het prachtige openluchttheater. De ideale plek voor een toonmoment of om het schouwspel van de ondergaande zon of de sterrenpracht te aanschouwen. In 2008 werd het amfitheater nog helemaal opgeknapt.

Brutalistische vormgeving

Zo noemde Bert Van Geet, de interieurvormgever die de herinrichting van de bar voor zijn rekening nam, de architectuur van Destelheide. De architecturele basiselementen in het hele complex zijn beton, glas en hout. Deze werden ook in het meubilair door getrokken. Vandaar dus de houten zitbalken in de vernieuwde bar.

Claus Paul

Hij werd in 1971 benoemd als de eerste directeur van Destelheide. Hij was tevens inspecteur bij de nationale Dienst voor de Jeugd en woonde met zijn gezin op het domein van Destelheide zelf. De toenmalige directiewoning is nu De Slekke geworden.

Donderdag Veggiedag

Welke wijn er bij quorn of tofu past, weten we zo niet meteen. Feit is wel dat sinds dit jaar de keuken van Destelheide op donderdag enkel nog vegetarische maaltijden serveert. Eén dag per week geen vlees eten, vermindert immers de broeikasuitstoot evenveel als een rit met de auto van Brussel naar Wenen (1250 km)!

Ensemble Leporello

Dit Brusselse theatergezelschap is vaak te gast als artiest in huis in Destelheide. Misschien heb je al eens hun gigantische pop over het domein zien wandelen, of zag je al een try-out van hun Macbeth. Bijzonder is dat Leporello telkens lange periodes in Destelheide verblijft. Twee keer een maand in onze ‘artistieke quarantaine’ vertoeven is voor hen geen uitzondering!

Flip Kowlier

Ook muzikanten vinden geregeld hun weg naar Destelheide. Flip Kowlier was in 2007 drie weken te gast om zijn cd “De Man van 31” in te blikken. De sympathieke West-Vlaming speelde ook al als artiest in huis een try-out van zijn concerttoer in De Put en heeft als surpise-dj al menige dansvoeten in beweging gezet op onze dansvloer.

Gabriel Rios

Kowliers goede vriend, die ook meespeelde op De Man van 31, kwam voor de tournee van zijn album Angelhead eveneens een weekje repeteren in De Put. Ondertussen woont Rios de helft van het jaar in New York, maar als hij in het land is, springt hij graag nog een keertje binnen in Destelheide, (zoals onlangs bij de try-out van Selah Sue).

Hoge Rielen

Dit is het broertje/zusje van Destelheide. De trotse ouders ADJ (Algemene Dienst voor Jeugtoerisme) ontwikkelden nieuwe kleertjes en kleurtjes voor hun beide kinderen, zodat de bloedverwantschap tussen Destelheide en De Hoge Rielen duidelijker zal worden. Elders in dit magazine meer over de nieuwe huisstijl van uw favoriete vormingscentra.

Inclusiedans

Niet enkel de fitte dansers van fABULEUS of Cacao Bleu komen in Destelheide repeteren, ook de andersvalide dansers van Motor-Ik en Kleefkruid, twee projecten van Artforum, werkten al in De Put aan een toonmoment of try-out. Samen met valide dansers ontdekten deze jongeren in een rolstoel of met een motorische beperking hoe fijn bewegen kan zijn. Destelheide maakt er trouwens een punt van om haar gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen.

Jaarthema

De expo’s van Destelheide zijn sinds 2007 ingekleed in een jaarthema. Verschillende onderwerpen werden reeds centraal geplaatst: Embrace Space (2007), Moving Moves (2008), Voice Noise (2009), ActionREaction (2010) en Illustrated (2011).

Koffiepauze

Ah! De deugddoende break in de namiddag met koffie of thee en een versnapering. Wat weinig mensen weten, is dat er ook na het middagmaal gratis warme drank te verkrijgen is in de bar.

Litenatuurtjes

Je hebt ze vast al wel zien staan, de gekantelde gedichten verscholen in het Destelheidse groen. Deze Litenatuurtjes zijn van de hand van (landschaps)dichter Geert De Kockere, en kwamen tot stand tijdens de expo Space 2 Wonder uit 2007. Je kon zelfs een tijdje een wekelijks Litenatuurtje via sms ontvangen. Good times!

Mens sana in corpore sano

Het devies dat wel uitgevonden lijkt voor Destelheide. Na een wandeling door het vele groen of een blik vanuit het restaurant op de vallei, is de innerlijke geest weer helemaal klaar om zich aan cult of cultuur te wijden.

Natuureducatie

De Slaa refereert niet naar de groene groente, maar is wel de naam van de natuureducatieve dienst van Destelheide. Een aantal natuureducatieve gidsen staan hier paraat voor klassen die in Destelheide rond natuurbeleving komen werken.

Ogen, Blikken

Deze expo van Lieve Bollaert was een van de meest opvallendste expo’s georganiseerd door Dharts. De metershoge zeildoeken met kijkende mensen brachten heel wat kleur op de grijze beton van alle gebouwen van Destelheide.

Paul Felix

De architect van Destelheide. Met zijn modernistische architectuur zorgde hij ervoor dat het leven van Tijl Bossuyt (zie elders in dit magazine) en vele anderen helemaal veranderde na hun eerste bezoek aan het vormingscentrum. Het tijdloze complex staat veertig jaar na de bouw nog steeds trots overeind.

Quarantaine

Veel kunstenaars en jeugdwerkers komen naar Destelheide om zich even niets te moeten aantrekken van de alledaagse wereld en zich compleet te kunnen focussen op waar ze mee bezig willen zijn. Synoniem: het veelgeprezen eilandgevoel van Destelheide.

Rita Defrère

Na het overlijden van de vorige conciërge Guy Isenbaert is Rita Defrère de enige die al sinds het prille begin voor Destelheide werkt. Zij is directiesecretaresse van Guy Uyttebroeck, maar ook de verantwoordelijke voor boekhouding en personeelsadministratie. Elders in dit magazine leest u een interview met haar. Het jubileum van Destelheide wordt ook haar jubileum, want volgend jaar gaat Rita op pensioen.

Selah Sue

In september speelde de kleine ragebol samen met haar andere raggamuffins een memorabele try-out in De Put. Daarna vertrok ze op een Europese tournee die eind oktober opnieuw halt hield in de schaduw van Destelheide, met name in Vorst Nationaal. Dan is Sannes crazy vibes mogen meemaken in De Put toch net ietsje intiemer...

Taalgrens

Destelheide moet zowat de laatste uithoek van Vlaanderen zijn, en toch ligt het centrum vrij centraal in het land. Aan het andere eind van de vallei begint Wallonië. De taal- en andere communautaire kwesties liggen in Dworp soms wat gevoelig, maar de taal van de kunst in Destelheide is waarschijnlijk universeel.

U

Want zonder U is er geen Destelheide. Zonder bezoekers, groepen en organisaties zou het vormingscentrum er maar verlaten bij liggen. Hopelijk mogen we U de komende veertig jaar nog heel vaak ontmoeten in Destelheide!

Vieze gasten

Naast een veel gehoorde opmerking van de poetsploeg ook een Propere Fanfare uit het Gentse, die zeer waarschijnlijk het wereldrecord met-zoveel-mogelijk-volk-op-het-podium-van-De-Put-optreden braken na hun multidisciplinaire try-out in februari 2011. Vree wijs!

Winterbeelden

Wanneer het gesneeuwd en geijzeld heeft, is Destelheide op haar heuvel niet makkelijk te bereiken. Daarom hebben de meeste personeelsleden ook stapschoenen of laarzen in de koffer van hun auto liggen. De auto blijft dan wegens slipgevaar noodgedwongen beneden staan en er wordt door de sneeuw te voet naar boven geploeterd.

X-aantal

Veel Destelheidegangers zijn de tel kwijtgeraakt: hoeveel keer zouden ze al niet in het vormingscentrum geweest zijn? Voor bijscholing, kadervorming, cursussen, verzameldagen, workshops, creastages, try-outs,… Destelheide heeft een vrij vast klantenbestand. Vele scholen, organisaties keren elk jaar opnieuw terug. Jaarlijks worden er zo een 35 000 overnachtingen en 113 000 maaltijden verzorgd.

Yoga op het terras

Niet alleen dansers weten dat een zonnegroet brengen of andere lichaamsoefeningen doen op het prachtige terras naast De Put de ideale manier is om een Dworpse werkdag te starten. Je vertoeft gauw in de zevende hemel wanneer je de dauw op het gras ziet fonkelen onder de eerste zonnestralen, en de vogeltjes hoort fluiten…

Zomeracademie

Going out with a bang, heet dit. De Zomeracademie, die Destelheide samen met de Veerman organiseert, is stilaan uitgegroeid tot een klassieker in de kunsteducatie. Tijdens deze zomerse werkweek verdiepen steeds meer deelnemers zich in één kunstdiscipline. Maar kruisbestuivingen en andere bloemetjes-en-bijtjesuitwisselingen zijn niet uit te sluiten. Dat geldt voor Destelheide in het algemeen, overigens.

Filip Tielens