Brusselse Projecten

In vogelvlucht liggen Destelheide en Brussel maar een halfuurtje van elkaar. Toch valt het op dat ons groene domein nog best onbekend is in Brussel. Omgekeerd zien we dat de bezoekers in Destelheide zelden naar onze levendige hoofdstad trekken. Daarom ontwikkelen we de komende jaren verschillende projecten die de brug bouwen tussen Dworp en Brussel.

Een groen domein en kwaliteitsvolle repetitieruimtes, dat zijn enkele kwaliteiten van Destelheide waarover te weinig organisaties in het Brusselse kunnen beschikken. Anderzijds bruist het in onze hoofdstad van de musea, theaterhuizen, evenementen… waar we in het rustige Dworp alleen maar van kunnen dromen. Met de open vraag “Waarin kan Destelheide helpen om jouw dromen te verwezenlijken?” trokken we de afgelopen tijd langs allerlei jeugdwerkorganisaties, hogescholen en kunstenwerkplaatsen. In samenspraak bedachten we allerlei projecten en duurzame trajecten die we sinds 2014 kunnen verwezenlijken met steun van de Cel Coördinatie Brussel. Met Destelheide ondersteunen we deze vernieuwende concepten op artistiek vlak door kunstenaars aan te reiken en mee het programma uit te denken, logistiek door onze ruimtes ter beschikking te stellen en financieel door een kleine korting op de verblijfprijs. We lichten hier alvast de grote pijlers binnen onze Brusselwerking toe.

Expo & artiesten

In onze reguliere werking trekken we de Brusselse kaart. Jaarlijks zetten we minstens één expo op rond een Brusselse kunstenaar of collectief: in 2014 met Rosas, in 2015 met Ultima Vez, Kurt Deruyter en Tine Van Kerkhoven en in 2016 met Sébastien Nagy, fotografiestudenten LUCA... Daarnaast ontvangen we steeds meer Brusselse artiesten in residentie. De laatste tijd hebben we veel dansgezelschappen en circusgroepen te gast, en omdat deze voornamelijk in het Brusselse gevestigd zijn, merken we dat onze repetitiemogelijkheden stevig aan bekendheid hebben gewonnen. Enkele Brusselse artiesten in residentie zijn Albert Quesada, Charlotte Bouckaert & Steve Salembier, Cie Félicette Chazerand, Alexander Van Tournhout, Stanislav Dobak & Jamie Lee, Marie Eugenia Lopez & Ozan Turkkan,... Het lijstje artiesten in residentie blijft verder toenemen!

Vormingen en artistieke projecten

Parallel aan de tentoonstellingen organiseerden we ook masterclasses met Rosas, Ultima Vez, Kurt Deruyter, Stephanie Kiwitt & Steven Humblet en Daniel Linehan om hun artistieke taal en knowhow naar een breder publiek te brengen. Heel bijzonder was ook het Museum Night Fever-project rond de artistieke taal van Vincent Glowinski. Met Brusselse organisaties en scholen zoals Fanfakids, Centrum West, RITS, Narafi, K-Team, Puzzel B, LUCA School of Arts, Atheneum Brussel etc. zetten we trajecten op waarbij we een gezamenlijk en vernieuwend artistiek project uitdenken dat in Destelheide doorgaat.

Er zijn nog veel plannen en ideeën om samenwerkingen tussen Brussel en Destelheide op te zetten. Het enthousiasme ontbreekt alvast niet! 

Overzicht van onze Brusselse projecten 2014

Overzicht van onze Brusselse projecten 2015

Overzicht van onze Brusselse projecten 2016

Ideetjes of vragen? Stuur een mailtje naar eline.leonard@destelheide.be.

Eline Leonard