Lies Jacob in Lapland

Dharts-coördinator Lies Jacob reisde in september naar het verre Lapland in het noorden van Finland. Ze woonde er een seminarie bij van het European Network of Youth Centers (ENYC).

Waar? 

Dit congres vond plaats in Youth Center Vasatokka, een van de twaalf Finse jeugdcentra met overnachtings- en cateringsfaciliteiten en een eigen educatieve en internationale werking. Vasatokka ligt aan de rand van het Inari-meer, een wondermooie locatie die de mogelijkheid biedt om veel buitenactiviteiten te organiseren, de sauna in te duiken of het kampvuur aan te steken. Ook individuele toeristen kunnen er verblijven. 

Wie?

De deelnemers aan dit congres kwamen uit diverse landen: Finland, Letland, Roemenië, Slovenië, Griekenland, Duitsland, België, Turkije, Italië, Finland, Hongarije en Ierland. Alle participanten zijn werkzaam in een jeugdcentrum met een focus op internationale werking. Een ideaal netwerk voor uitwisseling van knowhow over internationale youth exchanges en het werken met European Voluntary Service dus.

Doel?

Uitwisseling van knowhow, partners leren kennen voor gezamenlijke internationale projecten, inspiratie bieden op het vlak van human rights education,… 

Belangrijkste conclusies?

Destelheide is een buitenbeentje in dit netwerk. Onze focus op kunsteducatie is, zelfs in Europa, uniek. Bij de andere deelnemers is er wel een nieuwsgierigheid naar kunsteducatief jeugdwerk en een grote bereidheid tot integratie van kunst in hun jeugdwerkprojecten. De aanwezige jeugdcentra staan al een stuk verder in hun internationale werking dan Destelheide. Het ENYC biedt de mogelijkheid om mee als partner in internationale uitwisselingen te stappen, zonder noodzakelijk de hoofdorganisator van dit project te moeten zijn. Door de vele oproepen die in dit netwerk passeren, kan Destelheide deze interessante projecten doorspelen naar andere Vlaamse organisaties die jongeren naar het buitenland willen zenden. Destelheide kan zelf ook externe jeugdwerkers meenemen op de internationale jeugdwerktrainingen die het netwerk organiseert. Op dit moment is Destelheide nog geen lid van het ENYC (wel reeds van het Platform for Youth Centres van de Raad van Europa), maar het loont zeker de moeite om ons hierbij aan te sluiten en onze internationale werking met betrouwbare,partners verder uit te bouwen.