Collectief tekenen

Beeldend Atelier

Tekenen is een taal die we allemaal op jonge leeftijd hebben leren 'spreken' en ooit waren we allemaal vlotte tekenmakers. Niet iedereen hanteert deze manier van communicatie op latere leeftijd nog (met evenveel durf). Blijkbaar zijn we dit 'durven' ergens verloren onder druk van de medetekenaar-spreker, beoordelaars of culturele verwachtingen over 'hoe er dient uit te zien'. 

Dit atelier wil focussen op het (opnieuw) vinden en beleven van dit plezier, de durf en het graag willen brabbelen-kriebelen-lijnen en vormen tekenen. Het accent ligt hierbij op de tekentaal en hoe we samen kunnen tekenen.

Het collectief tekenen staat centraal. Niet het individuele resultaat van iedere deelnemer primeert, maar de gemeenschappelijke zoektocht naar de taal der tekens. Tekens die we kunnen maken met licht, lange stokken, stempels, scharen, tape, potlood, inkt, ... enz. Naar onderwerpen die we zullen vinden rondom ons in Destelheide en in ons geheugen.

Vier dagen samen tekenen in de hoop dat je thuis en in je eigen werk opnieuw de taal durft hanteren.  

Kunstenaars-coaches: Willem Breynaert en Hallveig Agustsdottir

Willem Breynaert

Dit atelier wordt aangestuurd door Willem Breynaert. Docent aan de KASK/HoGent en een van de vaste partners van De Veerman. Hij is gespecialiseerd in methodes en werkvormen om mensen een beeldtaal te laten ontwikkelen. Willem is beeldend kunstenaar en tekenaar, verzamelaar van stenen en vindt objecten die hij integreert in zijn beeldend werk. Eveneens verzorgt hij al jaren mee het randprogramma en het goede reilen en zeilen van de Zomeracademies. 

Hallveig Agustsdottir

De relatie tussen beeldende kunst, muziek en klank biedt al ruim 20 jaar een enorme inspiratie en motivatie voor het visuele en performatieve werk van kunstenares Hallveig Agustsdottir.  En, met de eenvoudige manier van tekenen - de actie van tekenen - creëert Hallveig haar eigen klank-tekeningen waarbij ze vaak in collaboratie komt met andere kunstvormen; zoals muziek, woord en dans.  

De gedachten en lijnen van Hallveig volgen sinds enkele jaren ook een tweede pad - het wandelpad.  Een paar jaar geleden, toen ze opnieuw in contact trad met de omgeving van haar IJslandse jeugd, zijn er spontaan herkenbare motieven van planten en bloemen in haar schetsboeken beginnen groeien.  

Haar zeer eigen manier van tekenen typeert ze bovendien als een interessante taal (net zoals IJslands of Nederlands) om zichzelf mee uit te drukken en zodoende telkens opnieuw in gesprek te kunnen gaan met de toeschouwer. 

Is dit atelier echt iets voor jou?

Schrijf je in

Benieuwd naar de andere ateliers?

Ontdek
Deel deze pagina: