Dromen vangen in beeld en woord tijdens Masterclass In the motion

Tijdens het weekend van 8 tot 10 april kwamen de zussen Eljadid Destelheide onveilig maken. Hind tovert met woorden en laat haar kritische gedachten los op de wereld. Zahra vat haar ideeën in beeld met illustraties en stop-motion video’s. Een ideale combinatie, leek het ons, die voortvloeide in de masterclass, ‘in the motion’. En dat bleek ook te kloppen.

 

Aan de slag
De deelnemers gingen aan de slag met hun eigen gedachten en vormden deze om tot beeld. Met een potlood in de hand kreeg het verhaal structuur: het storyboard was geboren. Zo bepaalden de deelnemers of alles in elkaar kon doorlopen, welke technieken ze gingen toepassen en of er nog scènes ontbraken.

Door tekeningen, knutselwerken en veel lijm brachten ze hun verhaal dan echt tot leven. Witte canvassen kregen kleur en personages een persoonlijkheid. Met de hulp van hun smartphone en Zahra startten ze hun stopmotion video. Veel geduld en concentratie was een must voor deze masterclass.

Ook slam poetry kwam uitgebreid aan bod. De dichtvorm wordt steeds populairder en dat was merkbaar tijdens de masterclass. Hind nam hen mee in de literaire wereld en gaf uitgebreid uitleg over de vorm, alsook over de boodschap. Daarna was het aan de deelnemers. Uitgedaagd om aan de slag te gaan met ritme, intonatie en lichaamstaal schreven ze hun visie ritmisch uit.

Leerzaam durven dromen


Giovanny, één van de deelnemers, vertelt meer over de masterclass: “Als ik het in één woord moet omschrijven, zou ik ‘leerzaam’ zeggen. Klinkt misschien logisch, maar ik was
echt niet thuis in de wereld van Slam Poetry en stopmotion.” Dat maakte het voor Giovanny niet altijd even gemakkelijk, vertelt hij. “Op het moment zelf was het soms moeilijk. Monteren en animeren is geen gemakkelijke klus. Er kruipt veel tijd in, maar het resultaat? Dat is gewoon geniaal!”

Zijn inspiratie zocht hij in zijn dromen. Grote en kleine dromen, dingen die spelen in zijn hoofd ontsnapten niet. “Zowel voor mijn gedicht als mijn video baseerde ik mij op dromen uit mijn kindertijd. Ik wou altijd astronaut worden, maar leerde met ouder worden dat die kans heel klein was.”


“Dit leek mij het geschikte moment om mijn boodschap uit te dragen.”


Toch leek die droom te blijven hangen. “Met mijn fascinatie voor de ruimte en planeten probeerde ik mijn huidige droom te versmelten. Nu droom ik van een wereld waarin iedereen één is, waar alles uniform is en er geen verschillen zijn tussen mensen. Ik droom ervan om samen één grote gemeenschap te zijn. En dus leek dit mij het geschikte moment om die boodschap uit te dragen.”

Herbeleef de masterclass mee
Deel deze pagina: