Face off - Face yourself

Een tentoonstelling waarin we de zoektocht aangaan naar onze eigen essentie. Een uitnodiging om de blik van de andere te durven loslaten en naar binnen te duiken om zo het onzichtbare binnen onszelf zichtbaar te maken. 

De tentoonstelling zal van 21 oktober 2021 tot 22 februari 2022 te zien zijn in Destelheide.

 © Olaya Alonso Lopez

Zijn we niet allemaal zoekende? Naar wie we mogen, willen en kunnen zijn? Naar onze plaats binnen de maatschappij, maar ook naar onze persoonlijke roeping? Het vraagt moed om de blik van anderen links te laten liggen en naar binnen te duiken. Om het masker dat we dragen af te zetten en diep binnenin onszelf te kijken om zo onze eigen essentie te onthullen. Om onze identiteit zoals deze is gedefinieerd door onze omgeving achterwege te laten en die verborgen plek te vinden. Het onzichtbare zichtbaar maken: voor onszelf en voor anderen. 

Met de expo “Face off - Face yourself” in het kader van het 50-jarig bestaan van Destelheide nodigen we de bezoeker uit om deze zoektocht aan te gaan. We starten met de perceptie van anderen, begeven ons op het spanningsveld tussen ons innerlijke wezen en de verwachtingen van buitenaf en duiken zo dieper en dieper naar binnen tot we een plek van pure harmonie bereiken. 

Met werk van Michiel Hendryckx / De Veerman, Olivia Hernaïz, Ultima Vez, Hanane El Farissi, Joke Raes, Stéphanie Leblon, Sohnarr, Lieven Hendrickx, Jan Opdekamp, Kasper Baele en Anton Coene

In samenwerking met Patricia Vanneste (Sohnarr).

FACE OFF

We hebben de neiging om onze blik naar buiten te richten en streven vaak naar connectie en harmonie via de erkenning van anderen. Wat denkt die persoon van mij? Hoe word ik gepercipieerd? Wat doe ik goed? Wat doe ik slecht? Waar appreciëren anderen mij voor?

Op zich is er niets verkeerds aan deze vraagstelling, tenzij deze je weghoudt van je ware aard en je die externe blik als gids gebruikt in je zelfontplooiing. De blik van anderen is namelijk erg gekleurd door het verhaal van de observator zelf. Het vertelt vaker iets over de andere dan over jezelf.

 © Olivia Henaïz

FACE YOURSELF

Wat als echte connectie ontstaat uit een ware en gedragen zelf? Vanuit een plek van heel zijn dat geen aanwezigheid van anderen noodzaakt? Wat als je eerst binnenin jezelf moet duiken om dan pas echt te kunnen connecteren? Wat als we beslissen om de blik van de andere los te laten en deze naar binnen te richten?

Deze zoektocht vraagt moed. Moed om verwachtingen van buitenaf te negeren. Om een tijd stuurloos en zonder concrete houvast verder te zetten in de zoektocht van wie je echt bent. Het loslaten van je identiteit zoals gedefinieerd door de buitenwereld, kan je namelijk overspoelen met een zee van vragen over wie je dan wel echt hoort te zijn. De angst van het niet weten en van eenzaamheid kunnen de kop opsteken. Het vraagt durf om jezelf tegen te komen, daarin te blijven staan en los te laten om nog dieper te duiken. Tot je een punt bereikt waarbij interne rust en harmonie je overspoelen. Een plek van thuiskomen en waar lichamelijke grenzen vervagen. Een plek waar alles klopt.

Laat die maskers achterwege - zie jezelf onder ogen en keer dan terug. Soms dient iets volledig te worden afgebroken om iets krachtigs, oprecht en stevig te kunnen opbouwen. 

In dit deel van de tentoonstelling raken we het spanningsveld aan tussen de blik van de ander en dat van jezelf, hoe moeilijk deze strijd kan zijn, hoe hard je interne ‘ik’ soms durft te schreeuwen om aandacht, maar ook schaamte en angst kent om zichzelf te laten zien. We bekijken hoe we maskers kunnen op- en afzetten en op welke manier we deze kunnen gebruiken om zelf te bepalen wat we willen laten zien. We laten los en duiken dieper tot we onszelf voelen vervagen met een groter geheel, een proces waarbij de natuur een heel belangrijke ondersteunende rol in kan spelen.

Sohnarr - Tiptoe Live Session in Destelheide

Face off  - Face yourself - Virtueel Tour

Deel deze pagina: