Swallow us - Karmen Ayvazyan

Swallow us

‘Identiteit’ wordt vaak beschouwd als een constante, vaste en unieke waarde van een individu. In een tweede oogopslag lijken levensgebeurtenissen echter een grote impact uit te oefenen op wie we zijn en wat ons beweegt. Wat blijft er over wanneer zekerheden op de helling staan?  

Op een kantelpunt in haar leven, blikt Karmen Ayvazyan terug op wat geweest is en stelt het constante ‘zijn’ van een (artistieke) identiteit in vraag. Hierbij neemt ze haar oeuvre kritisch onder de loep en herwerkt ze beeldmateriaal tot dit een, soms inhoudelijk, nieuwe lading krijgt. Door kleur te onttrekken en zachtheid toe te voegen, krijgen archiefbeelden een melancholische toets.   

In een samenleving waar zuilen en rituelen geen houvast meer lijken te bieden, zet Ayvazyan de louterende kracht van kunst in om persoonlijke gebeurtenissen te verwerken. Fotografie, verf en doek kanaliseren rauwe, kwetsbare emoties van de mens in transitie.

‘Swallow us’ brengt een ode aan afbreken om op te bouwen. Aan verloren lopen om jezelf te vinden, aan verslonden worden om boven te komen drijven.

18 JULI ╱ 09 SEPT 2022

Gratis te bezoeken
Vernissage 18.07 om 19:00
Destelheide

Karmen Ayvazyan

In 2015 studeerde Karmen Ayvazyan af aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Sindsdien gaat ze in het binnen- en buitenland aan de slag als freelance fotograaf. Haar werk werd reeds meermaals gepubliceerd in tijdschriften en kranten zoals De Standaard Magazine, Knack Weekend en De Morgen.  

Hoewel Ayvazyans toegepaste werk voornamelijk portret- en modefotografie behelst, past ze voor haar persoonlijke, vrije werk een meer diverse en experimentele stijl toe. Hierbij komt ze los van fotografische restricties en brengt fotografie, schilder- en videokunst samen tot een naadloos geheel.

Alledaagse ontmoetingen met mensen, objecten en plaatsen vormen naast muziek de voornaamste inspiratiebronnen van Ayvazyans beklijvende beelden. Hoewel deze onderwerpen op het eerste gezicht banaal lijken, wekt de dualiteit van wreedheid en medeleven, van lelijkheid en schoonheid een voelbare spanning op. 

Er zit een duistere, romantische kant aan de beelden van Karmen Ayvazyan. Als dromerige, verstilde ervaringen zetten ze je als toeschouwer aan het denken.

 

Deel deze pagina: