Through the open aperture

Katica Nišavić begon aan wat zij beschouwt als 'de perfecte ontsnapping naar het onbekende'. Ze reisde jarenlang alleen de wereld rond, gewapend met een rugzak en een camera. Haar soloreizen leidden haar naar inspirerende plaatsen waar ze met haar lens aangrijpende momenten vastlegde.

Elk beeld van 'Through the open aperture' omvat een bepaalde toestand of emotie, bevroren in de tijd door de blik van de camera. De aanwezigheid van de kunstenaar tijdens werkte als een natuurlijke katalysator die mensen overhaalde om authentiek voor haar lens te poseren. Dit stelde Katica in staat om een unieke culturele ontdekkingsreis te maken, waarbij elk snapshot een toegangspoort werd tot verschillende gewoontes en levensverhalen.

Naast hun esthetische aantrekkingskracht hebben deze werken een dubbele betekenis: het proces niet alleen over het contact met mensen en hun levensstijl. Het was een introspectieve odyssee, een pad naar het ontrafelen van haar eigen identiteit.

Vanuit Katica's perspectief is deze reis een complete cyclus van zichzelf leren kennen - een cyclus die volgens haar nooit eindigt, maar essentieel is om terug te keren naar je authentieke zelf. De foto's, vernoemd naar gemoedstoestanden en emoties, nodigen bezoekers uit om ze door hun eigen lens te interpreteren, waardoor een persoonlijke band met de tentoongestelde verhalen ontstaat.

------

30 NOV 2023╱ 31 JAN 2024
Vernissage 30 nov om 19u00

Gratis te bezoeken van ma tot vrij tussen 9u00 en 17u00

Katica Nišavić is 31 en woont in  1992 en woont in Podgorica, Montenegro. Door de jaren heen ontwikkelde ze haar fotografische talent. 2012 was een mijlpaal voor de jonge fotografe, toen ze de Mtel-fotowedstrijd won. Haar werk was al te zien in collectieve tentoonstellingen als 'Fotorama' en 'Gezichten van Podgorica'. Haar foto’s kregen ook een plek in de prestigieuze reizende tentoonstelling PDP Conference op het Exit Festival in 2014 in Novi Sad. De wereldwijde voetafdruk van haar kunst breidde zich uit tot Sao Paulo, Brazilië. In 2015 werd ze de officiële fotograaf van de Servië Fashion Week in Montenegro. In maart van dit jaar hield Katica haar eerste solotentoonstelling in Montenegro, waarin ze haar reizen en de mensen die ze onderweg ontmoette, vastlegde. 

Voor Katica Nišavić is fotografie meer dan alleen beelden; het wordt een unieke vorm van zelfexpressie. Door haar lens vertellen haar werken autonoom een verhaal, een intiem verhaal dat spreekt tot de essentie van haar leven en de bepalende momenten in dat leven.

Deel deze pagina: