vorige projecten

2016 - Brusselse artiesten in huis

Dankzij onze uitstekende infrastructuur en een financiële reductie op de verblijfsprijs mogen we in 2016 verschillende Brusselse circus-, dans- en theatergezelschappen verwelkomen. Zij spelen verschillende try-outs in Destelheide voor een enthousiast jongerenpubliek, dat op die manier de artistieke taal van deze gezelschappen en disciplines beter leerde kennen! Hieronder een overzicht van onze Brusselse artiesten in huis in 2016...

Radouan Mriziga - 3600

Quintijn Ketels

RuspaRocket - Revolution

Met X: Shanti!Shanti! & ZWAP

Anna Nilsson - Driften

Anna Karenina Lambrechts

Cie Tumbleweed

Natalia Pieczuro

Jamie Lee

Maria Clara Villalobos

Julie & Hendrik

Laura Aris & Jos Baker

Oana Cosug & co

Cirque Barbette

Project Noord (Pianofabiek)

 

Expo Sébastien Nagy

Fotograaf Sébastien Nagy doet aan urban exploration. Hij maakt geregeld foto’s van op wolkenkrabbers en brengt zo de prachtige skyline van Brussel in beeld, maar evenzeer zoekt hij verlaten plaatsen op en portretteert hij de desolate schoonheid van de stad. 
Zijn eerste expo ooit ging door in Destelheide! Scenograaf Pieter Huybrechts ontwierp een speciale opstelling voor deze tentoonstelling.

 

Museum Night Fever-project

Destelheide goes BXL! Tijdens de krokusvakantie gingen tien artistieke jongeren onder begeleiding van Sofie Saller aan de slag rond de kunstwerken van Vincent Glowinski.
Op zaterdag 5 maart, tijdens Museum Night Fever, brachten ze een memorabele marathonperformance in de tentoonstelling van Vincent Glowinki in de Botanique in Brussel. Dinosaurussen kwamen tot leven, skeletten kregen een ziel, en spiegels draaiden alles ondersteboven... ons eerste "extra muros"-project buiten de muren van Destelheide was een waanzinnig succes!

 

Jeugd en Muziek - Klankkleuren

Van 11 tot 13 maart 2016 kwamen de kinderen van de sociaal-artistieke werking van Jeugd en Muziek op weekend in Destelheide. Niet om te repeteren voor een van hun concerten maar wel om op een plezierige manier met muziek en beeld bezig te zijn!
De groep bestond uit kinderen van de verschillende ateliers in Brussel: Rhythm & Music (Molenbeek), Culturebeats (Sint-Joost-ten-Node) en twee Klankkleuren-ateliers (Schaarbeek en Laken). Dit weekend is een leuke manier om de
ateliers samen te brengen en gezamenlijk te componeren, te knippen en te plakken, te fotograferen, te zingen,… Het programma bestond uit een atelier van klankkunstenares Inge van den Kroonenberg en een atelier van video- en geluidsartieste
Sophie Vanhomwegen.

 

Modeweek LUCA en Anita Evenepoel

Van 21 tot 25 maart 2016 vertoefden zo’n 60 studenten en docenten van Narafi (LUCA School of Arts Brussel) en de Visagieschool (Kessel-Lo) in Destelheide voor de Modeweek. 

De tweedejaarsstudenten Fotografie van Narafi krijgen tijdens hun jaarlijkse modeweek telkens de opdracht om een reeks foto’s te maken. Dit jaar zette Destelheide haar schouders mee onder dit project en komt textiel- en modeontwerpster Anita Evenepoel (ons wel bekend als docente op De Zomeracademie) de nodige inspiratie bieden via haar creaties. De studenten brachten haar collectie op een originele manier in beeld op ons domein en in de nabije omgeving. Het resultaat
van deze werkweek was tijdens een zomerexpo te zien in Destelheide!

Kato Peeters

c Kato Peeters

 

Masterclass Daniel Linehan

Choreograaf Daniel Linehan kwam van 31 maart tot 2 april naar Destelheide voor een masterclass hedendaagse dans gebaseerd op zijn meest recente creatie 'dbddbb'. 
In deze masterclass deelde Daniel voor een kleine groep deelnemers verschillende methodes uit het creatieproces van 'dbddbb', zoals spelletjes, improvisaties, ingeoefende bewegingen, partituren voor de stem en ritmische composities. Ideaal voor jeugdwerkers, docenten of liefhebbers met al wat danservaring om zich bij te scholen. Bovendien was er een avondprogramma waarbij Daniel een unieke inkijk gaf in zijn werk en visie als choreograaf. (Masterclass in samenwerking met Caravan Production)

 

Masterclass Fotografie in de Rand van Brussel

De masterclass “Walks on the Wild Side – fotografie in de rand” zoomde in op het complexe grensgebied tussen het Brussels gewest en de Vlaamse rand.
Fotografe Stephanie Kiwitt en fototheoreticus Steven Humblet namen tussen 25 en 28 maart een kleine groep van vijftien deelnemers mee op fotografietocht van Destelheide naar de suburbane buurten van Drogenbos en Vorst. Waanzinnig interessant!

Masterclass jongleren Nicanor de Elia

Circusartiest en –regisseur Nicanor de Elia ging aan de slag met professionele jongleurs. 
Aan het eind volgde er een publieke presentatie in Destelheide en ook eentje in Brussel tijdens het OFFestival in Garage 29.

Expo Modefotografie

Een hele zomer lang de meest originele modefoto's, helemaal made in Destelheide tijdens de werkweek! 
De studenten van Narafi (LUCA) werkten een hele week in Destelheide aan originele modefoto's, samen met leerlingen visagie en kunstenaars Anita Evenepoel en Pieter Huybrechts. Deze werden een hele zomer lang tentoongesteld in een kunstenkabinet.

Masterclass theater voor leerkrachten Inne Goris

In augustus 2016 organiseerden we een masterclass met theatermaker Inne Goris, speciaal voor leerkrachten (in spe) van het kleuter- en het lager onderwijs.
In deze vierdaagse workshop gaf Inne Goris haar ervaring rond theater in de (Brusselse) klas door aan een select publiek van vijftien deelnemers. 

Masterclass Griet Dobbels

Beeldend kunstenares Griet Dobbels deed samen met Jan De Cock het grootschalige project art@school op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Wij organiseerden er een masterclass rond!
Op basis van de specifieke inhouden van verschillende vakken werden er artistieke interventies bedacht, zowel vakoverschrijdend op schoolniveau of binnen de biotoop van één bepaalde klas. In deze masterclass in augustus 2016 voor een heel diverse ploeg van middelbare schooldocenten ging Griet op zoek naar hoe je binnen jouw eigen doelstellingen en vakinhoud artistiek aan de slag kan.

Aankomstjongeren & theater

Samen met theatermaker Nelle De Maeyer brachten we aankomstjongeren in contact met theater. Een prachtige combinatie die resulteerde in een onvergetelijk toonmoment voor WiSPER!
Sinds vorig jaar werkt Centrum West ook met een nieuwe groep aankomstjongeren. Deze jongeren kwamen in België terecht omdat ze moesten vluchten uit hun eigen land. Om hen te ondersteunen in hun integratie in België, organiseert Centrum West verschillende activiteiten en ateliers. Van 14 tot 16 oktober kwamen zij samen naar Destelheide om met theatermaakster Nelle De Maeyer te werken rond zelfexpressie. Ze gingen aan de slag met verhalen, tekst… en elkaar! Een verrijkende ervaring die de jongeren een positieve boost gaf!

Breakdance meets costume!

Centrum West organiseert verschillende ateliers voor kwetsbare kinderen en jongeren uit Molenbeek en omgeving. Eén daarvan is een breakdance-atelier waar de kinderen verschillende dansmoves aanleren.
Hiervoor komen ze maar al te graag op weekend naar Destelheide. Van 25 tot 27 november zullen de deelnemers hun danspassen uittesten en daarnaast ook werken aan een gepersonaliseerde outfit. De Brusselse textielontwerpster Alice Van Innis zal de kinderen daarin begeleiden. Wij kijken alvast uit naar de kleurige kostuums en de beloftevolle breakdancepassen!

Workshopdag VUB

Naar jaarlijkse gewoonte was er op 5 december opnieuw een workshopdag voor de agogiekstudenten van de VUB!
Dit keer werkten Tessa en Reinhard een hele dag uit in hun expo, waarin de studenten zelf beeldend aan de slag gingen en muzische opdrachten leerden ontwikkelen in de tentoonstelling. En: raamtekeningen maken!


2015

In het tweede jaar van onze Brusselwerking realiseerden we opnieuw heel wat verschillende Brusselse projecten!

Brusselse artiesten in huis

Dankzij onze uitstekende infrastructuur en een financiële reductie op de verblijfsprijs mochten we in 2015 meer Brusselse circus-, dans- en theatergezelschappen en beeldende kunstenaars verwelkomen dan ooit. Zij speelden verschillende try-outs in Destelheide voor een enthousiast jongerenpubliek, dat op die manier de artistieke taal van deze gezelschappen en disciplines beter leerde kennen! Hieronder een overzicht van al onze Brusselse artiesten in huis...

Grotte Collectif de Photographe

Cirque Barbette

Skinfama/Pitcho

La Main à la Patte

Remah Jabr

OH MY GOD asbl

Raisa Vandamme

House Crying Yellow Tears vzw

Cie Möche

Cie OFEN

Younes Khoukhou

Anna Nilson

Cie To Pia

Cie Onya

Youri De Gussem

Quintijn Ketels

Oana Cosug

Lies Borgermans

David Hernandez

Carré Curieux

Geert Vaes

Domenico Giustino

 

Kunst & Ride – Vives 

Op 28 januari gingen we met de studenten van VIVES hogeschool op uitstap naar Brussel. Door middel van een street-art tour, leerden de studenten de stad op een kleurrijke manier kennen. Een andere groep studenten kon genieten van de dansvoorstelling ‘Golden Hours’ van Rosas.  Bekijk hier een impressie van deze avond!

Centrum West – Fanfakids

Net als vorig jaar kwamen de Fanfakids en de dansers van Centrum West naar Destelheide. Ze repeteerden niet alleen aan hun nummers, maar werkten ook met een choreografe en een cineaste aan een eigen dansfilm. Ze creëerden hun droomstad op papier en kregen twee leuke knip, plak- en teken workshops van Artforum vzw. Een goedgevulde week vol beweging, muziek en creativiteit.

Expo en Masterclass Ultima Vez

Van maart tot juni vond er de tentoonstelling van Wim Vandekeybus/Ultima Vez plaats in Destelheide.  Verschillende foto’s uit de voorstellingen van Ultima Vez en een reeks persoonlijk werk van de choreograaf werden gepresenteerd. Begin juni organiseerden we een masterclass met docente Laura Aris Alvarez en een groep amateurdansers. Zij werkten rond de fysieke bewegingstaal van Wim Vandekeybus.

Expo en masterclass Kurt Deruyter

De tentoonstelling ‘Halfway Home’ van Kurt Deruyter zal plaatsvinden in Destelheide van eind oktober 2015 tot eind januari 2016. Hij toont er zijn werk rond de aankomstwijken in Brussel en raakt daarmee de migratie thematiek aan.  Naast de tentoonstelling zal er tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie een kleine groep deelnemers de kans krijgen om met Kurt Deruyter te werken rond dit materiaal en zelf actief de hoofdstad en bewoners te portretteren. Een inspirerend weekend mét een tastbaar resultaat!

Expo Tine Van Kerkhoven

De tentoonstelling in Destelheide brengt een selectie uit het beeldarchief van Tine Van Kerkhoven. Hoewel er een reflexcamera op haar kast staat, kiest deze jonge Brusselse er toch voor om enkel met haar telefoon als fototoestel op pad te gaan. Op die manier lukt het haar vaak om stiekem een beeld vast te leggen, zonder dat iemand het ziet. Nadien deelt ze deze beelden graag met haar online vrienden, en nu ook met de jongeren in Destelheide. De expo van Tine Van Kerkhoven loopt van november 2015 tot medio 2016 in de bar van Destelheide.

RITCS Radio

In december zullen de studenten van RITCS Radio enkele dagen komen werken in en rond Destelheide. Ze zullen radio documentaires maken o.l.v. docent Luc Haekens, met elk een eigen thema geïnspireerd op figuren, verhalen, plaatsen, … uit de omgeving.  In 2016 worden deze documentaires gepresenteerd voor een groep die in Destelheide verblijft. Verder zal er met hen een tweedaagse opgezet worden rond het presenteren van radio documentaires.


2014

 We realiseerden al heel wat Brusselse samenwerkingsprojecten in het eerste jaar van onze Brussel-werking. Hier een overzicht!

Fanfakids: artistiek kamp

In de krokusvakantie waren vijftien Fanfakids van D'Broej Centrum West bij ons te gast. Naast hun eigen activiteiten organiseerden we voor hen twee workshops rond de grote Mumobox-installaties van Kamo vzw, een bezoek aan onze expo en twee concerten die de jonge kinderen speelden voor crefi en VDS!

Expo en masterclass Rosas

Rosas kwam in de zomer van 2014 naar Destelheide! In het kader van ons dansfilmjaar MOVIEMENTS organiseerden we een tentoonstelling en een masterclass over Rosas. 

K-Team: workshop

Het jongerenteam van het Kaaitheater kwam een weekend naar Destelheide en voor hen organiseerden we een Rosas-workshop met danseres Anneleen Keppens en een bezoek aan de expo!

RITS regiestudenten

De tweedejaars regiestudenten van het RITS kwamen twee weken aan hun eigen creaties werken in Destelheide. Ze gaven ook een opwarming aan de jongeren van het Sint-Jan Berchmanscollege en toonden hun work in progress aan deze studenten!

Sint-Jan Berchmanscollege

Een klas zesdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege kwam op bezinning in Destelheide en vulde die erg artistiek in! Ze kregen een rondleiding in onze expo, zagen een try-out van de Brusselse circusartiesten in huis Cie RuspaRocket, kregen een theateropwarming van de RITS regiestudenten waaraan ze achteraf ook feednack geven (heerlijk peer 2 peer!) en mochten na de dansworkshop van Mooss ook naar de toonmomenten van de RITS-studenten gaan kijken.

D'Broej Centrum West: artistiek kamp

Voor de kids van D'Broej Centrum West organiseerden we tijdens de herfstvakantie een artistieke week vol workshops en activiteiten waarin ze: een speelse rondleiding kregen in onze expo Out of Balance, plastic poppen maakten van hun lichamen (met Quintijn & Aline), werkten rond massage en beweging (met Katrien Oosterlinck), audiovisueel circus ontdekten (met Jacob Rosseel & Artforum), een hiphoples én een showcase kregen van Puzzel B!

Puzzel B

De negen dansers van Puzzel B (een project van Zinnema) uit Brussel, Londen en Jamaïca(!) maakten vorig jaar een succesvolle hiphoptheaterproductie met Cindy Claes en zijn nu klaar om zelf te choreograferen. Wij nodigden hen tijdens de herfstvakantie in residentie uit en empowerden hen met: workshops van Ricardo Ambrozio, Quintijn Ketels en Katja Pire, danscoaching door Luke Jessop (Stromae, Ultima Vez...) en theatercoaching door Pitcho (KVS...).
En nog het mooist van al: de droom van de 17-jarige Jimmy kwam uit toen hij voor het eerst les mocht geven in Destelheide aan de kids van D'Broej Centrum West en hij meteen gevraagd werd om dit iedere week te komen doen voor hen! #DestelheideVerbindt

Masterclass David Hernandez

Van 28 tot 30 december ging topchoreograaf David Hernandez (Rosas, Trisha Brown...) met zo'n 20 enthousiaste dansjongeren aan de slag rond muzikaliteit in dans. Ze werkten rond compositie en creëerden eigen bewegingsmateriaal. Dit alles presenteerden ze in een toonmoment aan een groep jongeren van Crefi die tegelijkertijd in Destelheide verbleven. Deze dansdriedaagse kaderde in het MOVIEMENTS-dansfilmjaar van Destelheide en de 6x6 jongerenweekends van Cacao Bleu.