Buitenkunst

Standbeelden in openlucht

Jan Van Oost

Dit standbeeld op het ruime grasveld achter het verblijfsgebouw symboliseert de kunstenaar als verteller. De man leunt iets naar voren, alsof hij met een soort urgentie zijn publiek wil toespreken.

Veel jonge bezoekers zijn alvast speels geïntrigeerd door het standbeeld van deze mysterieuze man met het masker.

Dat masker verwijst naar het theater, terwijl het boek gelinkt is aan het schrijverschap.

Daarnaast houdt zo’n masker ook de identiteit van de kunstenaar geheim en prikkelt dit kunstwerk in openlucht tegelijkertijd onze verbeelding.

Meer weten?

Brave Wave - Joke Raes

Als je Destelheide binnenkomt, valt onmiddellijk het standbeeld van Joke Raes naast het hoofdgebouw op. Dit standbeeld in openlucht is een soort gestolde herinnering aan alle vluchtige creatieve momenten. Het werd gemaakt met materiaal dat normaal wordt weggegooid, maar nu toch zichtbaar wordt en opnieuw waarde krijgt.

Meer weten?

De twee kunstwerken in openlucht zijn complementair qua materiaal (brons versus industrieel afval), vormgeving (figuratief versus abstract) en thematiek (het kunstenaarschap versus de band tussen cultuur en natuur).

Hiermee wil Destelheide een lijn trekken tussen twee generaties kunstenaars.

De kunstwerken in openlucht confronteren de jongeren die hier verblijven - de volgende generatie kunstenaars? - met een breed spectrum aan expressiemogelijkheden.

Deel deze pagina: