Zitten op kunst

Zitten op kunst

Ons nieuwe zitmeubels al gespot in Destelheide? Ze zijn het resultaat van een vruchtbare samenwerking met LUCA School of Arts. 

'Betonnen Sereniteit' (Elise Falzone)

Interieurvormgeefster Elise Falzone ontwierp voor Destelheide een aantal knappe zitmeubels in de reeks ‘Betonnen Sereniteit’. “De architecturale pracht van Destelheide, die het werk is van architect Paul Felix, inspireerde me voor mijn ontwerp. Elke lijn en elk volume van de betonnen zitblokjes weerspiegelen de unieke kenmerken van de inspirerende omgeving van jullie domein. De reeks bestaat uit zes volumes. Elk van die zes volumes is gebaseerd op een specifiek gebouw op het domein.”

“Je moet ze niet alleen beschouwen als functionele zitplaatsen, maar ook als sculpturale kunstwerken. Ze dagen de traditionele verwachtingen uit en nodigen uit tot een dialoog tussen de brutalistische esthetiek en de verfijnde nuances van de natuur. Het ruwe brutalisme van beton en de organische pracht van de natuur moeten zorgen voor een spannend contrast dat de harmonie tussen twee ogenschijnlijk tegenstrijdige elementen viert. Ik ben heel benieuwd hoe jullie gasten dat zullen ervaren!”

'The Inverted Bee' (Cisco Schepens)

De ‘Inverted Bee’ is een ontwerp van Cisco Schepens, die in 2023 afstudeerde aan de Brusselse LUCA School of Arts. Je vindt ze in in Destelheide aan het muziekgebouw. “Toen we met de studenten van het tweede jaar Interieurvormgeving aan LUCA School of Arts Destelheide bezochten, werd mijn aandacht getrokken door het verhaal van de zeldzame groene zandbij die op het terrein voorkomt. Ik werd getriggerd door de grote hoeveelheid ruimte die dat ogenschijnlijk kleine insect innam op het terrein. Hoe ziet deze groene zandbij eruit? Wat maakt hem zo bijzonder? Ik onderzocht de anatomie van de bij en dat inspireerde mij om diverse vormstudies uit te voeren. In mijn ontwerpen ging ik op zoek naar contrast met de modernistische en rechtlijnige architectuur van Paul Felix. In mijn creatie zocht ik contrasten als kromme lijnen, organische vormen en een levendige kleur. In mijn schetsen begon ik de groene zandbij steeds verder te abstraheren. Ik deed dat door de verschillende lichaamssegmenten visueel uit elkaar te halen. Bijen kunnen ultraviolet licht zien, terwijl mensen dat niet kunnen. Dat zorgt ervoor dat bijen bij wijze van spreken een heel andere wereld waarnemen. Er is één kleur die blijkbaar zowel mensen als bijen ongeveer op dezelfde manier ‘zien’ en dat is fel oranje.”

“Ik wil dat mensen met mijn ontwerp interageren op een manier die hen uitdaagt en inspireert. Daarom bestaat ‘The Inverted Bee’ uit vier losstaande onderdelen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt. Het moedigt mensen aan om te experimenteren en te ontdekken hoe ze er het beste gebruik van kunnen maken en zowel de ‘poten’ als het ‘lichaam’. ‘The Inverted Bee’ nodigt mensen uit om kunst, natuur en architectuur te ervaren op een nieuwe en boeiende manier.”

Deel deze pagina: