CONNECTIONS

In CONNECTIONS onderzoekt de Poolse kunstenaar Filip Wierzbicki-Nowak wat het betekent om te leven in een wereld waar iedereen en alles met elkaar verbonden is. Tijdens zijn residentie in Destelheide maakte de kunstenaar een visuele analyse van onder meer Waterloo, Baarle, Ieper en Brussel, verwijzend naar hun connectie met Polen. 

Een brede waaier aan kunstvormen belichaamt de geschiedenis van die locaties, waarbij Wierzbicki-Nowak inspiratie haalt uit enerzijds oude gebruiken, mythes en legendes en anderzijds uit utopische visies en studies. In dit onderzoek refereert de kunstenaar aan verscheidene disciplines zoals filosofie, sociologie en ecologie. De essentie van deze locaties legt Wierzbicki-Nowak vast in een abstracte en symbolische beeldtaal. 

Door de taal van het symbolisme te hanteren, een kunststroming die eind negentiende eeuw in Frankrijk en België ontstond, verweeft Wierzbicki-Nowak op meesterlijke wijze het Belgische verleden met het heden. 
De expo CONNECTIONS herinnert ons op krachtige wijze hoe verhalen een kader scheppen om de wereld te begrijpen en hoe dit helpt om te verbinden met de essentie van dingen en plaatsen. 

------

03 AUG╱ 23 NOV 2023

Finissage 23 nov om 19u00

Gratis te bezoeken van ma tot vrij tussen 9u00 en 17u00

Filip Wierzbicki-Nowak is een beeldend kunstenaar die met verschillende media aan de slag gaat, waaronder schilder- en tekenkunst, grafische kunsten, video-, in-situ en installatiekunst. In zijn werken kaart Wierzbicki-Nowak aan hoe digitale kunst worstelt om het dynamische en altijd veranderlijke karakter van de natuur bij te kunnen houden. 

De kunstenaar studeerde in 2012 af aan de Universiteit voor de Kunsten in Poznań, waaraan hij sindsdien verbonden is. Zo verwierf hij in 2018 zijn doctoraat en is hij momenteel als assistent-professor aan de slag in de 8e Tekenstudio van de universiteit. Wierzbicki-Nowaks oeuvre was al te bezichtigen over de hele wereld: hij exposeerde in Japan, Zuid-Korea, Noord-Macedonië, Duitsland, de Verenigde Staten en vele andere landen. 

Video: Luka Trbovic

Deel deze pagina: